Home Cloud Wat zijn de aanwijzingen dat een organisatie cloud native is?

Wat zijn de aanwijzingen dat een organisatie cloud native is?

Rackspace Technology -
126
dainamics

Het IT-segment staat altijd bol van hypes. Er wordt flink gestrooid met trendy termen terwijl er maar weinig aandacht is voor wat deze nu precies betekenen. Nu organisaties alles in het werk stellen om hun IT-omgeving aan te passen aan moderne eisen, voert één begrip in het bijzonder de boventoon: cloud native. Maar er is nog geen consensus over de betekenis hiervan.

Sommige IT-managers denken dat cloud native ‘geboren in de cloud’ betekent, terwijl het begrip volgens anderen al van toepassing is als zij een deel van hun gegevens opslaan in de cloud. Weer anderen zijn van mening dat cloud native staat voor het gebruik van specifieke componenten in de infrastructuur, zoals Kubernetes.

Ook een enquête die Lightbend eerder dit jaar uitvoerde toont aan dat er veel verwarring is rond de term cloud native. De grootste groep van de ondervraagden die het met elkaar eens waren (41,7%) noemt “het schrijven van applicaties die specifiek gebruik maken van onderliggende cloudinfrastructuren” het belangrijkste aspect van cloud native. De meerderheid van de respondenten was echter verdeeld over twee andere opties: het gebruik van containers (34,5%) of het verplaatsten van gegevens naar een cloudprovider (23,8%). Als het om de betekenis van cloud native gaat, geven velen dus de voorkeur aan ‘waar’ dan om ‘hoe’ applicaties draaien.

Het is eerlijk gezegd niet verrassend dat zelfs IT-managers het niet eens zijn over de definitie van cloud native. De term verwijst tenslotte naar meer dan alleen een eigenschap of een toepassing. Het gaat juist om het gebruik van meerdere, in elkaar grijpende eigenschappen en toepassingen die samenwerken om een organisatie efficiënter en wendbaarder te maken.

Het eenvoudigweg adopteren van ‘stukjes’ nieuwe technologie en processen is niet genoeg. Het geheel van cloud native eigenschappen en toepassingen is namelijk groter dan de som der delen. Daarom is het lastig om te beoordelen welke bedrijven werkelijk de titel ‘cloud native’ verdienen. Er zijn wel indicaties dat een bedrijf hieraan voldoet, om te beginnen met één overlappende aanwijzing: een bedrijf is waarschijnlijk cloud native als ontwikkelaars zich kunnen concentreren op een applicatie in plaats van op de onderliggende infrastructuur.

De volgende stappen in de overgang naar cloud native

Als je nog steeds dagelijks handmatig de kern van je IT-infrastructuur beheert, moet je nog wat stappen zetten voordat je de voordelen van de cloud ten volle kan benutten. Kijk eerst eens naar de software-architectuur. VM-gecentreerd denken, bijvoorbeeld, leidt inherent tot ingewikkelde upgradeplannen omdat de traditionele infrastructuur voorafgaand aan een implementatie steeds bijgewerkt moet worden. Dat brengt veel meer risico’s met zich mee dat er iets misgaat. Moderne architecturen daarentegen, zoals kortstondige omgevingen, containers en serverloos, maken een onveranderlijke infrastructuur mogelijk. Wanneer je de code moet updaten of de omgeving moet wijzigen, start je een nieuwe instantie op van een nieuwe infrastructuur die precies past bij wat zich in de testomgeving bevond.

Cloud native is echter meer dan alleen het adopteren van nieuwe technologie. Het staat ook voor een culturele en operationele verandering. Het adopteren van best practices voor DevOps, zoals het ontvlechten van ‘silo’-teams en het automatiseren van processen, is essentieel voor een cloud native benadering. Terwijl je deze transitie doormaakt kan het nodig zijn om infrastructuurspecialisten in te huren die meer werken als softwaretechneuten.

Voor een soepele overgang naar cloud native moet je een cultuur van transparantie en vrijheid bevorderen binnen de organisatie. Transparantie is essentieel voor een doeltreffend beslissingsproces. Alle bottlenecks, fouten en vertragingen in het system moeten vrijuit besproken kunnen worden zodat er een gezonde werksfeer ontstaat. Technische teams moeten begrijpen wat klanten en andere betrokkenen nodig hebben en de volledige vrijheid krijgen om met oplossingen te komen.

Conclusie

De mogelijkheid om je te focussen op de applicatie in plaats van op de infrastructuur is slechts één indicatie dat je bedrijf cloud native is. Maar het is wel een veelzeggende aanwijzing. Het geeft aan dat je de voordelen van efficiëntie en wendbaarheid die de cloud biedt volledig benut. Zoals gezegd wordt die transitie ook gedragen door veranderingen in cultuur en processen. Maar de mogelijkheid om te focussen op applicaties is op zichzelf niet genoeg om aan te tonen dat een bedrijf cloud native is. Daarvoor moet je ook kijken naar de manier waarop technici software testen en implementeren.

Door: Bert Stam, general manager Northern Europe bij Rackspace Technology

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here