Home Security We lijden allemaal aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis

We lijden allemaal aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis

465
dainamics

Het spijt me het te moeten vertellen, maar u heeft allemaal te maken met afwisselend meerdere, van elkaar te onderscheiden persoonlijkheidstoestanden. Volgens de psychiatrie lijdt u dus aan een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) of meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Dat ontregelt uw leven flink en er is (nog) geen remedie tegen. Het goede nieuws is dat het hier niet over uw fysieke, maar over uw digitale identiteit(en) gaat.

Een DIS betekent dat er “binnen één individu sprake is van ten minste twee persoonlijkheden die regelmatig het gedrag volledig van elkaar overnemen”. Vaak weet de oorspronkelijke persoonlijkheid niets van de andere persoonlijkheden. De alternatieve persoonlijkheden hebben een eigen karakter en soms ook andere uiterlijke kenmerken. Gelukkig hebben maar weinig mensen echt last van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis in het ‘echte’ leven. Helaas heeft iedereen in het digitale bestaan last van deze digitale schizofrenie.

Volgens mij hebben we een nieuwe term nodig voor dit probleem. Ik stel voor: Digitale Dissociatieve Identiteitsstoornis (DDIS). Deze term staat voor de vele identiteiten die iedereen voor informatiesystemen en online-accounts gebruikt. Eén persoon kan tegelijkertijd gebruikersaccounts hebben in zijn of haar rol als werknemer, student, consument, burger en/of patiënt etc. Daarnaast heeft bijna iedereen sociale media-accounts volgens allerlei maatschappelijke rollen: die van familielid, vriend, collega, relatie, etc.

Sommige van deze identiteiten delen we met andere systemen en tonen we graag openbaar, terwijl bij andere we koste wat kost deze identiteit willen afschermen. Er zijn zelfs al applicaties, de zogenaamde blockchain toepassingen, die op grote schaal transacties tussen identiteiten over veel verschillende systemen gaan faciliteren, dus zonder tussenkomst van mensen. Het is dus duidelijk dat het vaststellen van de juiste identiteit cruciaal is geworden.

Een ecosysteem

De remedie tegen DDIS ligt uiteraard in het vinden van een manier om alle identiteiten van één individu naadloos en volledig samen te brengen. Interessant artikel van David Fletcher, CTO van de staat Utah; er moet één veilig, gebruiksvriendelijk en gecontroleerd ‘ecosysteem’ ontstaan dat door alle instanties kan worden gebruikt. Hierin zijn alle identiteiten van één individu uit alle bronnen verzameld: van de persoon zelf, maar ook van bedrijven en overheidsinstellingen. De bedoeling is om alle verschillende soorten identiteiten van één en hetzelfde individu zoveel mogelijk terug te brengen naar die enige echte ‘oorspronkelijke persoonlijkheid’, namelijk jijzelf.

In dit identiteitenecosysteem zullen meerdere partijen, zoals overheden, leveranciers, zorgverleners, banken, etc. moeten gaan participeren. Dat is uitdagend, want het vraagt om een lange termijnstrategie die de instemming heeft van alle overheden, het bedrijfsleven en alle andere mogelijke instanties. Het mag dan duidelijk de remedie zijn tegen DDIS, maar het kan nog lastig worden om het in de praktijk te realiseren.

Zolang bedrijven, overheidsinstellingen en burgers identiteiten gescheiden willen houden uit winstbejag of wantrouwen, blijft DDIS onze levens ontregelen. Zoals David Fletcher in de juli uitgave van Government Technology stelt: “de toekomst ligt voor het grijpen, maar dat kan niet als we vast blijven houden aan het verleden.” We moeten open staan voor nieuwe werkwijzen en nieuwe technologieën. Zo helpen we samen DDIS de digitale wereld uit.

Bram Haasnoot, RealOpen IT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here