
Open een willekeurige nieuwssite of de krant en je leest er wel iets over personeelstekorten. Het aantal openstaande vacatures bereikt keer op keer een recordstand. In het tweede kwartaal dit jaar stonden er 143 vacatures tegenover elke 100 werklozen in Nederland. Elke branche voelt hier de gevolgen van.
Een andere trend is dat veel Nederlanders (50%) een vijfdaagse werkweek niet meer van deze tijd vinden. Er komt steeds meer aandacht voor een gezonde werk-privé balans. En voor flexibel werken. De toename van het aantal banen met een vierdaagse werkweek met het salaris van een vijfdaagse werkweek onderstreept deze trend.
Het lijkt makkelijker om thuiswerken of een vierdaagse werkweek in te stellen bij het mkb dan bijvoorbeeld binnen de industrie en productie-omgevingen. Toch kunnen we ook binnen deze sector de arbeidsomstandigheden verbeteren. En dat kan weer helpen bij het aantrekken van werknemers om het gat van ruim 37.000 openstaande vacatures in de industrie te vullen.
Robotisering
Waar we eerst misschien bang waren dat robots ons werk zouden overnemen, beginnen we steeds meer de potentie van robots te zien als hulpmiddel om het gat van het personeelstekort op te vangen. Ondanks de groei van het aantal cobots, zijn we in Nederland nog niet heel vooruitstrevend met het inzetten van robots en lijkt de groei van normale robots te stagneren.
Waar in 2016 het aandeel robots in de industrie met meer dan 16% toenam, is die groei in 2020 teruggezakt naar 6,8%. In 2020 stonden er tegenover 10.000 werknemers in de industrie slechts 209 robots in Nederland. Ter vergelijking: in Zuid-Korea waren dit 932 robots. Hier hebben we dus nog wat achterstand in te halen.
De sleutel van het automatiseren ligt vooral bij eenvoudige, repetitieve taken. Vaak worden dergelijke taken al jaren op dezelfde manier gedaan, zonder te evalueren of dit efficiënter gedaan kan worden. Meestal gaat het om zogenoemde ‘3D-banen’ – dirty, dangerous & dull – oftewel, banen of taken die vuil, gevaarlijk of saai zijn. Daarnaast kijken we ook naar lichamelijk zware of lastig uit te voeren taken.
De arbeidskloof dichten
Collaboratieve automatisering zorgt ervoor dat werknemers zich kunnen richten op interessantere taken en daar meer voldoening uithalen. Dat is goed voor de werknemerstevredenheid en kan ervoor zorgen dat medewerkers langer bij hun werkgever blijven.
Meer nog. We trekken een nieuwe generatie talent aan doordat bedrijven laten zien dat zij innoveren en daarmee interessantere taken bieden. Om dit talent te behouden, moeten werkgevers goed kijken naar de werk-privé balans die voor de jongere generatie steeds belangrijker wordt. Vaak is deze balans in fabrieksomgevingen nog zoek.
Win-win situatie
Collaboratieve automatisering heeft ook veel voordelen voor de werkgever. Zo zijn cobots namelijk in staat om de productiviteit en efficiëntie te verhogen en maken zij automatisering betaalbaar.
Doordat de productiviteit verhoogd wordt met automatisering, kunnen taken worden gecondenseerd en blijft de output hetzelfde met een vierdaagse productieweek. Dit betekent onder meer dat de nachtdienst zou kunnen worden afgeschaft, waarvan bekend is dat dit een negatief effect heeft op de gezondheid van werknemers. Dat is dus weer goed voor zowel de medewerkersgezondheid als -tevredenheid.
Kortom, het invoeren van een vierdaagse werkweek met behulp van collaboratieve automatisering heeft voordelen voor alle partijen: werknemers, nieuwe talent en werkgevers. En dat allemaal zonder in te leveren op productiviteit.
Christian Janse, Sales Manager Benelux bij Universal Robots