Home Telecom VoLTE en Wi-Fi Calling maken korte metten met ‘blikkerig’ bellen

VoLTE en Wi-Fi Calling maken korte metten met ‘blikkerig’ bellen

148
dainamics

Hoewel er de afgelopen twintig jaar in de telecomwereld enorm veel is veranderd, is de kwaliteit van bellen in essentie hetzelfde gebleven. Bellen klinkt volgens testers van Tweakersnet vaak nog steeds “alsof je twee lege erwtensoep-blikken met een touwtje aan elkaar verbindt en gaat praten”. Een leuk experiment voor kids, maar voor B2B-communicatie is ‘blikkerig’ bellen onacceptabel. VoLTE en Wi-Fi Calling bieden uitkomst.

HD Voice bracht al een aanzienlijke verbetering in de geluidskwaliteit. VoLTE is volgens KPN een volgende stap in de evolutie van telefonie. Maar vlak Wi-Fi Calling ook niet uit. De komende jaren neemt het bellen via een Wi-Fi-verbinding dankzij Apple een hoge vlucht.

Op dit moment is het 4G-netwerk uitsluitend ingesteld op het transporteren van mobiele data, niet van spraakverkeer. Bij een inkomend of uitgaand telefoontje schakelt een toestel automatisch terug van 4G naar 3G of 2G. Spraakverkeer stelt andere eisen aan het netwerk. Zo is het heel tijd-kritisch, weet ik uit eigen ervaring. Komt een WhatsApp een seconde na het versturen aan, dan is dat geen probleem. Maar in een gesprek kan zo’n vertraging heel irritant zijn.
Voice over LTE is in Nederland pas sinds 24 juli 2014 echt in een stroomversnelling geraakt. Zoals het een marktleider betaamt, koos KPN voor een degelijke, gefaseerde aanpak met partners, inclusief een pilot.

Voordeel van VoLTE voor de klant is dat de tijd om een gesprek op te zetten (de zogenoemde call setup time) sterk verkort wordt en dat de geluidskwaliteit verbetert. Daarnaast blijft de snelle 4G dataverbinding tijdens het telefoongesprek bestaan. VoLTE zorgt ervoor dat telefoongesprekken worden afgehandeld via het datanetwerk in plaats van via een telefooncentrale. Om gebruikerservaringen te meten, vroeg KPN tien techjournalisten mee te werken aan een pilot.

Wennen aan het nieuwe bellen

De eerste ervaringen van de gebruikers lieten zien dat een verbinding met VoLTE veel sneller tot stand komt: binnen 1 à 2 seconde(n) in plaats van de gebruikelijke 8 à 9. “Of je dat ook echt wilt, is een vraag die later moet worden beantwoord”, zegt Perry Jackson, manager Mobile Innovation Voice bij KPN. “Want je hebt geen tijd meer om je te bedenken als je een verkeerd nummer hebt aangetikt. Of om te beslissen hoe je een gesprek gaat beginnen.” Dat lijkt mij gewoon een kwestie van wennen. Een ander verschil van VoLTE is dat het tegelijkertijd afhandelen van spraak- en dataverkeer veel sneller gaat. Bij 2G was telefoneren én internetten niet mogelijk, bij 3G en 4G kan dat wel, maar met VoLTE is de snelheid groter. In het kader van een bètatest kunnen circa 120 medewerkers van Accenture en de Amsterdam Arena momenteel bellen met geprepareerde smartphones van LG (G3) en Samsung (S5) op basis van VoLTE. KPN, China Mobile en iBasis hebben de eerste pilot met internationale roaminggesprekken via Voice over LTE (bellen over 4G) inmiddels ook succesvol afgerond. Voor de volledigheid en eerlijkheid, ook de concurrenten van KPN zitten niet stil. So far, so good. Maar heb je binnenshuis weinig tot geen mobiel bereik? Dan biedt Wi-Fi Calling in de toekomst uitkomst.

In Nederland moeten we nog wel even geduld hebben. In Amerika nam T-Mobile alvast het voortouw en gooide zelfs een serie tv-commercials in de strijd om Wi-Fi Calling te promoten. Wi-Fi Calling, op basis van de 3GPP IR-92-specificaties, laat je bellen met het telefoonnummer van je simkaart, maar dan via een Wi-Fi-netwerk. Het maakt niet uit welk Wi-Fi-netwerk je gebruikt: zolang je via Wi-Fi een internetverbinding hebt, kun je bellen. Je gebruikt gewoon de geïntegreerde telefoon-app van iOS 8. Op dit cruciale punt wijkt Wi-Fi Calling af van de bekende over-the-top (OTT) diensten als Skype, Lync of Ziggo Bapp die met vaste telefoonnummers werken. Doordat er bij iOS 8 geen sprake is van de zoveelste app van een derde partij, is de kans groot dat Wi-Fi Calling snel ingeburgerd raakt. Het is ontworpen om op dezelfde manier te werken als Voice over LTE (VoLTE) en ook wordt het voor gebruikers mogelijk om te roamen tussen Wi-Fi en LTE middels Wi-Fi Passpoint.

Ik sluit af met een bold statement van onze CEO Selina Lo die bij de recente presentatie van de Q3-resultaten echt niet alleen voor eigen parochie sprak: “Wi-Fi Calling is definitely going to be a game changer in terms of service provider business models. We believe widespread industry support for Wi-Fi calling is increasing among large MSOs and MNOs, as well as upstart challengers.” Met deze glasheldere voorspelling, die je zelfs met twee lege blikken erwtensoep en een touwtje nog kunt oppikken, wens ik jullie een succesvol 2015.

Spencer Hinzen, regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here