Home Arbeidsmarkt & Onderwijs We Want Women

We Want Women

81

Vrouwen zijn helaas nog steeds sterk ondervertegenwoordigd in de technologiesector. De Taskforce Diversiteit en Inclusie kwam vorig jaar met harde cijfers en daaruit blijkt dat van de technische functies in de Nederlandse digitale sector slechts 21 procent door vrouwen wordt vervuld. Ander onderzoek, van onder andere de VHTO, laat zien dat de vrouwen die wel in de sector aan de slag gaan, ook weer snel vertrekken. Hoe krijgen (en houden) we nou meer vrouwen in tech?

Om de vraag hoe je meer vrouwen in de tech sector krijgt te kunnen beantwoorden, moet je eerst weten hoe het komt dat ze er niet zijn. En waarom ze weer snel vertrekken. Om te beginnen start maar een klein aantal vrouwen in de zogenaamde STEM-opleidingen (scheikunde, technologie, engineering en wiskunde) in het hoger onderwijs. De instroom is daardoor dus laag. Bovendien krijgt meer dan de helft van de vrouwen die wel in de sector aan de slag gaan te maken met genderbias of discriminatie op de werkplek. In een onderzoek van Women in Tech zegt 52 procent van de vrouwen hiermee te maken hebben gehad op de werkplek. Bovendien geeft 78 procent van de vrouwen aan dat er een loonkloof bestaat tussen mannen en vrouwen in de tech sector. Niet erg uitnodigend en al helemaal geen reden om te blijven dus.

Het moet én kan anders

Deze situatie is al jaren hetzelfde en lijkt maar niet te willen veranderen. Het moet dus echt anders. Bedrijven moeten actief diversiteit stimuleren. Niet alleen in woord, maar ook echt in daad. Blijven hameren dat iemand moet passen in de cultuur van de organisatie frustreert dat proces enorm. Het staat de opkomst van nieuw, ander talent in de weg. Standaard wordt altijd gekeken naar vrouwen die al aan de exacte kant zitten. En die pool is al niet heel groot, dus iedereen vist in dezelfde vijver. Maar dat is helemaal niet noodzakelijk. Je kunt ook zelf mensen opleiden met een trainingsprogramma dat zich richt zich op mensen die toe zijn aan een carrièreswitch. Dat kunnen industrieel ontwerpers of andere ingenieurs zijn. En ook bedrijfskundigen, natuurkundigen en geesteswetenschappers blijken uitermate geschikt. In principe komt iedereen met een gezond stel hersens in aanmerking. Een passie voor probleemoplossing is natuurlijk wel een pré.

 Tech-sector is veranderd

Tegenwoordig willen echt net zoveel vrouwen als mannen de techwereld in. En vrouwen hebben minstens evenveel talent, en vaak zelfs meer, voor een tech functie. Dat komt ook doordat de sector is veranderd. Developers en UX designers zitten niet meer eenzaam achter hun computer, maar ze zijn een integraal onderdeel van teams en van de organisatie. Daarbij is communicatie heel belangrijk, ook met eindgebruikers. Iets waar vrouwen doorgaans beter in zijn dan mannen. Diversiteit in technologie helpt om naar complexe problemen te kijken en effectieve oplossingen te bieden. Als bedrijven deze mindset gebruiken, wordt er grotere inclusiviteit gecreëerd in de tech sector. Het gaat hier over veel meer dan het juiste doen; het is een noodzaak. En natuurlijk moet ook het loonstrookje niet vergeten worden. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Meer rolmodellen

Daarnaast is het belangrijk dat er vrouwelijke rolmodellen komen: momenteel zijn die er veel te weinig in tech. Er zijn maar heel weinig vrouwen die naar voren komen en de sector promoten. Terwijl het juist enorm motiverend zou zijn om van vrouwen te horen die in cruciale functies in de sector werkzaam zijn. Developer Sabine Westerdijk, die bij ons is opgeleid, is op dit moment daarom onderdeel van de Equals campagne waarin opgeroepen wordt om meer vrouwen in de tech sector te krijgen. Zij denkt dat als vrouwelijke rolmodellen zich laten zien, dat zij dan aantonen hoe onmisbaar vrouwen zijn in de sector. En tegelijkertijd kunnen zij benadrukken hoe leuk de sector is voor vrouwen om in te werken. Dat zal meisjes aanmoedigen om een opleiding te volgen die gericht is op de tech sector en andere vrouwen stimuleren om een carrière in technologie na te streven.

Dus laten we nou eens met z’n allen in onze sector de schouders eronder zetten: met een andere mindset naar werving, selectie en training kijken, letterlijk een extra duit in het zakje doen en vrouwelijke rolmodellen stimuleren. En als we dan ook nog een doel stellen, in 2025 moet minimaal 30 procent van de technische functies in Nederland door vrouwen ingevuld worden, dan krijgen (en houden) we eindelijk echt meer vrouwen in tech.

Door Robbin Habermehl en Maarten Hoogvliet, oprichters van Humanoids

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in