Home Innovatie & Strategie Wearable technologie: het bedrijfsnetwerk draagt de last

Wearable technologie: het bedrijfsnetwerk draagt de last

28
software-defined

Eerst was er de Galaxy Gear van Samsung en toen de Sony Smartwatch. Met de introductie van Google Glass werd ‘The Big G’ in één klap een belangrijke speler op het gebied van wearables. Maar ook bedrijven zoals Apple en LG tonen inmiddels belangstelling voor draagbare technologie. Gartner voorspelt dat het nog maar drie jaar zal duren voordat er 10 miljard dollar in de markt voor wearables omgaat. Wat u ook van dit soort draagbare gadgets vindt, alles lijkt erop dat ze straks niet meer weg te denken zijn.
De belangrijkste vraag is hoe organisaties zullen omgaan met wearables die uit de consumentenhoek afkomstig zijn. Als deze net zo ingeburgerd raken als smartphones, zullen ze ingrijpende gevolgen hebben voor de ICT-infrastructuur.

Neem bijvoorbeeld smartwatches. Deze apparaten vormen geen vervanging voor smartphones, tablets en laptops, maar een aanvulling daarop. Dit houdt in dat gebruikers vanaf hun smartwatch een verbinding moeten maken met een ander apparaat. En het aantal apparaten waarmee toegang tot het bedrijfsnetwerk wordt gezocht, zal alleen maar toenemen met de introductie van smart glasses, smart shoes, slimme sieraden en andere draagbare technologische accessoires. Als u BYOD een hele uitdaging vindt, kunt u uw borst natmaken: de invloed van wearables zal een stuk sterker zijn.
Het goede nieuws is dat u met een goede voorbereiding een einde kunt maken aan de meeste nadelen voor uw bedrijfsnetwerk. Als u proactief de uitdaging van BYOD bent aangegaan door het instellen van speciale beleidsregels en het implementeren van technologie voor netwerkbewaking, heeft u het belangrijkste werk al gedaan.

Wearables zullen vooral van invloed zijn op de toegangspunten en eindpuntbeveiliging van het bedrijfsnetwerk. De gemiddelde werknemer zoekt momenteel vanaf een tot drie apparaten toegang tot het bedrijfsnetwerk, maar dat aantal kan in de toekomst tussen de 15 en 20 komen te liggen.

Vanuit het perspectief van de beveiliging zullen de belangrijkste uitdagingen zijn om het overzicht op het gegevensverkeer binnen het netwerk te behouden en om de gegevens die via het netwerk worden overgedragen effectief te beheren. Ten eerste moet worden vastgesteld of er met goedgekeurde apparaten toegang tot het netwerk wordt gezocht en of de gebruikers daarvan de juiste rechten hebben om gegevens te verzenden en ontvangen. Ten tweede moeten bedrijven ervoor zorgen dat de grote diversiteit aan apparaten hun netwerk niet blootstelt aan malware en andere bedreigingen.

Ten slotte zal het gegevensverkeer binnen het netwerk complexer worden. Hoewel wearables voornamelijk toegang tot het netwerk zullen zoeken via WiFi of Bluetooth, zullen zij in de meeste gevallen een verbinding moeten maken met een laptop, PC of tablet voor het synchroniseren van gegevens. Hierdoor kan het netwerk een stuk trager worden.

Uiteindelijk is de vraag of wearable technologie dit jaar of het volgende jaar haar intrede binnen uw organisatie doet. Waar u in ieder geval voor moet zorgen, is een krachtig BYOD-beleid dat rekening houdt met wearables. Want zoals u weet is het bij netwerkbeheer nodig om de ontwikkelingen altijd een stap voor te blijven om onplezierige verrassingen te voorkomen.

Mike Silva, European Channel Sales Manager bij Ipswitch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here