Home Internet Web sites zijn “uit”

Web sites zijn “uit”

44

Naast de overbekende wet van Moore is miniaturisering net zo’n grote, zo niet grotere factor die de computerindustrie in al zijn facetten stuurt. Immers al de “gadgets” die we vandaag de dag ter beschikking hebben, zijn niet alleen tot stand gekomen omdat we steeds meer processorkracht ter beschikking hebben, maar juist omdat we steeds verder kunnen miniaturiseren. Van intelligente pen tot intelligent horloge, van intelligente sensor tot intelligent-stof, van smart-phone tot intelligent tablet, dit alles hebben we te danken aan miniaturisering.

Gevolg van een en ander is dat die intelligentie overal om ons heen te vinden is, en dan niet in beperkte mate, nee, met miljoenen, honderden miljoenen tegelijk worden deze wonderen (wondertjes) van elektronica gebruikt. Gebruikt als een soort handig gereedschap. Niet zoals vroeger bij de introductie van de PC, toen kennis van het specifieke gebruik van computers toch wel min of meer een vereiste was (ook al wilden wij het publiek iets anders laten geloven). Inmiddels hebben wij, informatici, in het kader van handig gebruik en de koppeling mens / technologie wel zo het een en ander geleerd. Vandaag de dag wil ik een intelligent stuk gereedschap onmiddellijk kunnen gebruiken, met veel plezier en zonder dik handboek.

Hoe kom ik nu op de uitspraak: “Web sites zijn uit” vraagt u zich wellicht af? Wel, eigenlijk heeft dat direct met die miniaturisering te maken. Het wordt steeds moeilijker om een aantrekkelijk en redelijk unieke website qua uitstraling en functionaliteit te ontwikkelen. Het gevolg: ingewikkelde en niet logisch opgezette sites die vooral zoveel mogelijk trucs, toeters en bellen ingebouwd hebben. Als dan ook nog social-media en “het internet van dingen” (intelligente-sensoren) steeds vaker op de deur van aandacht en nuttig gebruik kloppen, ontstaat een onuitwarbare informatiebrij, die niet inspeelt op de mogelijkheden die nieuwe technologie in combinatie met opgedane kennis uit het verleden ons biedt.

Neem nu een intelligent tablet, een iPad, een intiem apparaat. Het ding heb je bij je thuis op de bank, is een soort maatje. Natuurlijk kun je zo’n tablet gebruiken als een PC en niets doen met de unieke extra mogelijkheden in de koppeling mens / technologie die nu juist een intelligent tablet ons geeft. Vanzelfsprekend is er een browser (blader-programma) aanwezig, en zijn er andere programma’s die bekende PC-functionaliteit leveren. Maar de echte doorbraak in intelligent en handig gebruik is toch wel de “App”.

Met de introductie van de “App” is wat mij betreft onze kijk op het omgaan met informatie en het combineren van de verschillende verschijningsvormen van informatie in een nieuw licht komen te staan. Koppel daaraan begrippen als cloud-computing, social-media en mobiliteit, en een nieuwe uitdagende wereld opent zich.

De “App” is een directe ingang naar een bedrijf of een functionaliteit. Het is een echt mobiel dashboard naar allerlei soorten van traditionele gestructureerde statische gegevens en ongestructureerde onvertraagde (realtime) gegevens, die een unieke wijze kunnen worden gecombineerd. Van bedrijfsgerelateerde App’s (b.v. via bedrijfs- of productnamen) tot functiegerelateerde App’s (bv medisch, verkeer, weer, nieuws, etc.), waarbij slim bedachte, niet eerder voor mogelijk gehouden combinaties het meest aantrekkelijk lijken te zijn. En tenslotte, maar zeker niet onbelangrijk: je kunt er op een moderne manier geld mee verdienen.

Natuurlijk hebben we nog steeds web-sites nodig, en natuurlijk kunnen die een deel vormen van de input voor de nieuwe App’s. Maar de App als mobiel, intelligent dashboard heeft in relatief korte tijd veel van de website functies overgenomen. Zouden App’s soms meer en beter, met een moderne kijk op het gebruik van informatie, door de “nieuwe”, jongere generatie informatici worden gebouwd en toegepast?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in