Home Internet Wederom enorme groei verbindingen, maar toch anders UPDATE

Wederom enorme groei verbindingen, maar toch anders UPDATE

31
Michel Schaalje

Het zal toch werkelijk niemand verbazen dat het netwerkverkeer de komende jaren enorm zal toenemen?  Wij doen er jaarlijks onderzoek* naar en elke keer weer is de prognose dat het netwerkverkeer zal toenemen. Allicht, want de digitalisering rukt steeds verder op en steeds meer mensen maken gebruik maken internet – maar liefst de helft van de wereldbevolking in 2017. Naast de voorspelbare toename van video, een bekende – beruchte? – bandbreedtevreter, zijn er ook minder voor de hand liggende ontwikkelingen die wereldwijd voor toename van het IP-verkeer zorgen.

Als in 2017 de helft van de wereldbevolking van internet gebruik maakt, gaat het over dik 3,7 miljard mensen! Die zullen natuurlijk lang niet allemaal over een snelle, vaste breedband verbinding beschikken, maar wel over een vorm van mobiel internet. Dat zien we dan ook terug in de cijfers: mobiele en WiFi verbindingen zullen over vier jaar verantwoordelijk zijn voor 68% van het netwerkverkeer. Sneller wordt het internet natuurlijk ook nog steeds. Nog dit jaar zal 4G voor mobiele data verbindingen door de grote mobiele providers in gebruik worden genomen in ons land en  zullen ook de ‘vaste’ breedbandverbindingen nog sneller worden. In Nederland is bijvoorbeeld het aantal glasvezelverbindingen flink toegenomen.

Het ligt voor de hand dat over die snelle verbindingen ook veel grotere hoeveelheden data gaan. Deze verbindingen maken het immers mogelijk, om naast data en spraak (telefonie), ook tv probleemloos door te geven. Naar verwachting stijgt het aandeel video in het IP-verkeer dan ook met maar liefst 50% en maakt in 2017 12% uit van het totale IP-verkeer.

Het onderzoek voorspelt dat in 2017 de wereld ruim 19 miljard internetverbindingen zal tellen, pakweg vijf verbindingen per internetgebruiker. Alleen zijn dat lang niet allemaal meer de verbindingen zoals we nu kennen van onze pc, tablet of smartphone. We staan nu ook echt aan het begin van een nieuw tijdperk: het Internet of Everything, dat ervoor zal zorgen dat de omvang van het internet tot 2017 zal verdrievoudigen. Juist het  Internet of Everything gaat voor een sterke toename van het wereldwijde dataverkeer zorgen. Allerlei apparaten en sensoren zorgen voor een sterke groei van het aantal verbindingen, niet alleen tussen mensen en systemen, maar ook tussen apparaten en systemen onderling (machine-to-machine, kortweg m2m).

Zeker in deze beginfase van Internet of Everything zien we spectaculaire groeicijfers: het aantal verbindingen groeit tot 2017 met een factor 20. Maar laat ik dit in andere perspectief zetten: het huidige m2m-verkeer maakt 0,5% uit van het totaal en in 2017 zal dat 3% zijn van het totale IP-verkeer. De komende jaren zal ook de bijdrage van de vertrouwde pc aan het internetverkeer relatief afnemen. In absolute zin neemt dat verkeer nog toe (met 14%), maar de helft (49%) van het totale IP-verkeer zal in 2017 afkomstig zijn van andere apparaten dan pc’s, denk aan smart TV’s, 3D-printers, tablets en smartphones. Vorig jaar werd 26 procent van het IP-verkeer gegenereerd via dit soort ‘non-PC’ apparaten. Voor West-Europa liggen deze percentages overigens iets lager, respectievelijk 46 procent en 21 procent.

In West-Europa zal het mobiele verkeer tot 2017 met een factor 8 groeien, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 50%. De opkomst van tablets en smartphones is ook goed af te leiden uit de relatieve groei: vergeleken met de toename van het vaste verkeer, neemt het mobiele IP-verkeer 3,1 maal sneller toe en maakt dan 6% van het totale Europese dataverkeer uit. Dat komt neer op 2,1 gigabyte per mobiel apparaat (vorig jaar was dat 333 megabyte). En het is wel aardig om even terug te blikken. Als we de cijfers voor 2017 vergelijken met die van 2007 (toen de iPhone werd geïntroduceerd), dan is het volume van het mobiele dataverkeer data tegen die tijd het 570-voudige van het verkeer tien jaar eerder. En de tablet-revolutie begon pas drie jaar geleden met de iPad.

Zoals het voorbeeld van het mobiele IP-verkeer laat zien, kunnen technologische ontwikkelingen binnen (zeer) korte tijd voor grote verschuivingen zorgen. We zijn er van overtuigd dat dit ook met Internet of Everything gaat gebeuren. In eerste instantie zal het aantal verbindingen sterk toenemen, gevolgd door toename van het dataverkeer. Wat er na 2017 verder gaat gebeuren? Ik denk dat glasvezel nog veel verder zal zijn opgerukt en het is best mogelijk dat de opvolger van LTE (4G) dan wordt ingevoerd. Wie weet is er tegen die tijd een technologie waar op dit moment nog aan wordt gewerkt en die voor grote verschuivingen zal zorgen. Hoe dan ook zal het IP-verkeer blijven toenemen, hoeveel en waar de groei vandaan komt blijft speculeren. Ongetwijfeld zal ons onderzoek over een jaar hier meer duidelijkheid over scheppen.

Michel Schaalje (1970), Technisch Manager, Cisco

*) De Cisco VNI Forecast is gebaseerd op een diepgaande analyse en modellering van data over verkeer, gebruik en apparaten, afkomstig van onafhankelijke analisten. De volgende West-Europese landen hebben dit jaar meegewerkt aan het onderzoek: Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here