Home Innovatie & Strategie Welkom in 2018

Welkom in 2018

81

In een wereld waarin onze verwachtingen van IT binnen een maand volledig kunnen veranderen, lijkt het hopeloos ouderwets om ééns per jaar terug en vooruit te kijken. Toch is het de moeite waard om die traditie in de decembermaand in stand te houden. In deze steeds snellere wereld is het gezond om zo nu en dan ook even stil te staan.

In het afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat de waarde van IT steeds meer zit in het managen van services en steeds minder in het aansluiten en onderhouden van apparaten. Gartner VP en analist David Cappuccio vertelde begin oktober tijdens het Gartner Symposium in Orlando dat de waarde van de IT-afdeling niet meer ligt in het installeren en managen van de infrastructuur, maar veel meer in het organiseren van een infrastructuur waarmee organisaties sneller met hun klanten in contact kunnen treden, waarmee ze betere diensten aan hun klanten kunnen leveren, die zorgt voor een betere reputatie van de organisatie en die bovendien in staat is volledige ecosystemen te ondersteunen.

De ecosystemen waar Cappuccio op doelt hebben alles te maken met die veranderende rol: de ontwikkelingen in de IT gaan zó snel dat het vrijwel ondoenlijk is overal de juiste specialisten voor in huis te halen en te behouden. Door schaarste aan talent, krimpende budgetten en hogere eisen, wordt het voor IT-afdelingen steeds belangrijker op zoek te gaan naar geschikte partners: specialisten die kunnen beschikken over de experts en de kennis om de diensten te leveren waarover organisaties, onder regie van hun eigen IT-afdeling, moeten kunnen beschikken. Of het nu gaat over data-analyse, IoT of security, als het om echte specialisaties gaat, gaan organisaties steeds meer op zoek naar externe professionele partners.

Dat betekent ook dat de infrastructuur van een organisatie ingericht moet zijn om niet alleen snel te kunnen schalen en schakelen, maar ook om de diensten van diverse leveranciers aan elkaar te koppelen. Bovendien moet die infrastructuur het serviceniveau kunnen leveren wat klanten, partners en uiteraard de collega’s van de business zelf ervan verwachten. ‘Latency’ is officieel het ‘vieze-infrawoord’ van 2018.

Ik denk dat ik niets teveel zeg als ik stel dat 2018 daarmee voor infrastructuur een cruciaal jaar wordt. Vrijwel alle analisten en marktexperts rapporteren dan ook groeiende budgetten voor datacenters en infra. De vraag is vooral hoe die budgetten het meest effectief kunnen worden ingezet.

Zeker als je buiten de landsgrenzen opereert wordt geoplanning cruciaal: waar wil je je data en je diensten laten draaien, om nu en in de toekomst snel en ongehinderd je werk te kunnen doen? Edge computing wordt eveneens belangrijk, want je wilt je rekenkracht zo dicht mogelijk naar je toe halen om nodeloos netwerkverkeer en vertraging te voorkomen. En zo zijn er nog veel meer ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur waar Gartner je alles over kan vertellen, maar waar specialisten zoals wij uiteraard al jaren mee bezig zijn. In het kader van de goede voornemens, nodig ik je graag uit: kom eens met ons praten. Een goede partner voor je infrastructuur betekent een solide basis in een tijd waarin toch al zo veel en zo snel verandert.

Onze beste wensen voor het nieuwe jaar,

Martijn ten Kate, Countrymanager Interoute Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in