Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Ik wens je Betere Voornemens

Ik wens je Betere Voornemens

77

De meeste dingen gaan goed…

De meeste mensen zijn tevreden. De meeste regels hebben nut. De meeste tijd ben je lekker aan het werk. De meeste acties doen ertoe.

En toch.

Toch zegt het gevoel soms iets anders en focussen we ons op de zure randjes. Op waar het misgaat. Waar het niet goed werkt. Waar je ontevreden over bent. Waar de regels misbruikt worden. Waar je werk je de keel uithangt.

Als je in de gaten krijgt hoe gemakkelijk we de zure randjes van wat-dan-ook oppakken en ons erin vast bijten, schrik je je kapot. We kunnen het niet laten. We lijken wel verslaafd aan die paar procent waar wat we willen niet lukt.

De terreur van goede voornemens

Neem goede voornemens. Na een jaartje meer te hebben geleefd, kijk je terug om te achterhalen wat je niet bevalt. Wat je anders wilt en wat nu echt eens moet veranderen.

Maar wacht eens. Waarom zo’n bitter begin van het nieuwe jaar? Waarom kijk je niet terug om te achterhalen wat je wél bevalt? Waar je meer van wilt. Om dan betere voornemens te maken. Wat je meer wilt geven, delen, krijgen, meemaken.

Het is menselijk. En het staat jou, je bedrijf, je werk en de samenleving zo in de weg.

De terreur van de tien procent

We zijn met zijn allen tachtig procent van de tijd bezig met de tien procent zure randjes. In alles wat we doen. Goede maatregelen lopen vast in de wirwar van regeltjes en beperkingen om het een paar procent profiteurs moeilijk te maken. Nieuwe initiatieven bloeden dood in beperkingen en onmogelijkheden die bedoeld zijn als vangnet, veiligheid en zekerheid.

Pak de pijn

Mijn voorstel: laten we afspreken dat we de pijn pakken; snijverlies accepteren. De profiteurs de profiteurs laten. De mislukkingen voor lief nemen. En het financiële verlies dragen. Wat nu als we ons niet laten leiden door de zure randjes en ons vol overgave richten op de tachtig procent. Om het vanaf nu simpelweg beter te doen.

Stijg boven de middelmaat uit

De successen verbeteren. Zodat ‘goed’ ‘geweldig’ wordt, ‘prima’ ‘fantastisch’ en ‘fijn geregeld’ ‘subliem gedaan’. Als we de missers nemen en de successen vieren, bestuderen en verbeteren zoals we nu bij de zure randjes doen… Dan stijgen we boven de middelmaat uit. Als mens, als werknemers, werkgevers en als maatschappij.

Betere Voornemens, betere alles

Vandaar dat ik pleit voor betere voornemens. Wat mij betreft kijken we allemaal om en vinden uit waar het goed gaat, waar we blij van worden en waarvan we het liefst nog veel meer willen zien. Nu is de kans. Nu we economisch de wind weer wat in de rug hebben, nu er weer wat meer kan. Nu stoppen we met het dichttimmeren van elk goed idee, het verzekeren van elk gevaartje en het beknotten van elke wilde kans. En we stimuleren waar we meer van willen.

Verras jezelf met Betere Voornemens

Begin lekker thuis, je gezin en kinderen. Zeg dat je geen goede voornemens gaat maken. Maak betere voornemens. Voor afvallen, hardlopen, of nu eindelijk de keukenkastjes vervangen, heb je die voornemens niet nodig (dat doe je gewoon). Nee! Waar wil je meer van? Meer uitjes? Meer stoere vakanties? Meer van die leuke baan? Meer samen? Meer geven? Maak een top drie.

En voila. Dit jaar hebben jullie Betere Voornemens.

Ik wens ze een geweldig jaar. Zonder zure randjes.

Sabine

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International www.aces.nl, Executive Search in ICT en Directeur van &U.

Realiseer een baan voor iemand met een arbeidsbeperking: www.participatiecertificaat.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in