Nu de Wegiz is aangenomen in de Eerste Kamer, grijpen allerlei partijen hun kans om zorgorganisaties binnen te hengelen als klant voor hun ‘unieke’ aanbod om het digitaal uitwisselen van informatie mogelijk te maken. Want zeg nou zelf, onzekerheid schept fantastische sales-kansen. Sterker, inspelen op emotie, angst en onzekerheid is al jaren een van de belangrijkste marketingtrucs; of het nu gaat om supermarkten, kledingmerken of ICT-diensten.
Uniek aanbod is niet uitwisselbaar, ook niet als er standaarden zijn gebruikt
Er zijn twee categorieën leveranciers: partijen die denken dat ze het meest verdienen als ze voor iedere klant een unieke oplossing creëren. En partijen die snappen dat je veel meer klanten kunt helpen als je eenmaal ontwikkelde zaken hergebruikt. De eerste categorie ziet standaarden als vijand. Maar ze begrijpen natuurlijk zelf ook wel dat ze niet langer om standaarden heen kunnen. Dus ze gebruiken die listig als onderdeel van hun ‘unieke’ aanbod. Maar dat gebruik van standaarden verandert niets aan het feit dat ze een wiel dat waarschijnlijk al bestaat voor jou opnieuw gaan uitvinden. Waarschijnlijk ziet dat wiel er dan net wat anders uit, waardoor het niet uitwisselbaar is met andere wielen. Zo zit je als klant alsnog opgescheept met maatwerk.
Hergebruik bestaande profielen
En dat is jammer, want er bestaan al zo ontzettend veel profielen voor gegevensuitwisseling. Profielen die op alle vijf de lagen van het Nictiz-model (IT-infrastructuur, applicatie, informatie, zorgproces en organisatiebeleid) beschrijven wat er nodig is. Denk alleen maar aan de 27 IHE-profielen die door iedereen gebruikt kunnen worden. Profielen die zich richten op zaken als infrastructuur en security/privacy, maar ook op het uitwisselen van patiëntgegevens, onderzoeksuitslagen en behandelplannen, en op workflows binnen afdelingen zoals het lab of radiologie.
Overheid beveelt hergebruik aan
Het is niet voor niets dat zelfs de Europese Commissie al vanaf 2015 het gebruik van deze profielen aanbeveelt. Want als zorgorganisaties in alle landen op dezelfde wijze informatie uitwisselen, wordt internationale samenwerking een stuk eenvoudiger. We hebben tijdens de coronapandemie gezien hoe hard dat nodig was, toen patiënten uit Brabant werden verdeeld over ziekenhuizen in heel Nederland én Duitsland.
Ook de Wegiz stelt expliciet dat je eerst moet kijken naar wat er al ontwikkeld is, voordat je zelf een technische koppeling en bijbehorende werkwijze voor het digitaal delen van informatie ontwikkelt. Niemand heeft er immers belang bij als iedere regio zijn eigen wiel uitvindt. Dat kost niet alleen veel teveel tijd, geld en energie, ook zijn dan straks de wielen niet uitwisselbaar. Je kunt immers een fietswiel niet maar zo in een scooter of een auto zetten.
Vraag om hulp
Ga jij de komende tijd aan de slag met de Basisgegevensset Zorg (BzG), medicatieoverdracht of de consent van patiënten wiens gegevens je wilt delen, check dan de 27 IHE-profielen. Ben je op zoek naar inspiratie op het gebied van interoperabiliteit in de zorg? Schrijf je dan in voor het IHE Jaarcongres op 22 november.