Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Wervingscrisis in de IT is een kans voor werkgever en werknemer

Wervingscrisis in de IT is een kans voor werkgever en werknemer

258

Met de groeiende economie is het steeds moeilijker om vacatures te vervullen. Vooral in de IT-sector zo blijkt uit cijfers van het UWV*. Dit is geen verrassing. De ontwikkelingen op het gebied van informatie en communicatietechnologie gaan nog altijd razendsnel. De belangrijkste remmende factor voor bedrijven in deze snel veranderende markt lijkt het gebrek te zijn aan gekwalificeerd personeel.

Dit gebrek is eigenlijk een kans voor bedrijven om out of the box te denken en op zoek te gaan naar ‘ander’ personeel. Met andere woorden, werknemers die misschien niet voldoen aan het vooraf opgestelde lijstje van de perfecte medewerker. Die juist andere kwaliteiten kunnen brengen en daardoor innovatie kunnen forceren.

Kies voor leken

Innovatie door niet de juiste man op de juiste plek neer te zetten?
Ja precies!

Toen aan Shigeru Miyamoto, de beroemde game ontwikkelaar van Mario, Donkey Kong en Zelda gevraagd werd wat voor soort game ontwikkelaars hij rekruteert was zijn antwoord verassend. Het liefst geen ontwikkelaars met een achtergrond in computerspellen. Sterker nog, zelfs geen ontwikkelaars die het spelen van games als hobby’s hebben. Leken, zoals we dat zouden noemen. Dus als grafisch designer ook niet iemand die al drie succesvolle computerspellen op zijn naam heeft. Maar bijvoorbeeld een bouwkundig tekenaar die voor een ingenieursbureau heeft gewerkt en ook in zijn vrije tijd geen computerspel aanraakt.

Originaliteit

De reden, volgens Miyamoto, is dat hij mensen zoekt die innoveren. Ervaren gamedesigners en ontwikkelaars zullen al hun bagage meenemen uit het verleden. En hetzelfde maken wat zij en sectorgenoten altijd al gemaakt hebben. Miyamoto wil juist mensen die originaliteit brengen, met nieuwe concepten komen en met een onbevooroordeelde blik een spel vermakelijk kunnen maken.

Niet de juiste man op de juiste plaats dus, maar juist iemand anders. Waanzin? Kijk naar de resultaten. De ontwikkelteams van Miyamoto bouwen al meer dan dertig jaar games die keer op keer alle prijzen binnen de game industrie binnenhalen, de hoogste recensies krijgen en miljoenen kopieën verkopen.
Kennelijk werkt die ‘frisse blik van de medewerkers’ om games zoals Super Mario en The Legend of Zelda jaar na jaar, fris en origineel te houden.

Als je bedrijf al vol zit met ‘juiste’ mannen, is het dus juist tijd voor andere mannen (of vrouwen!). Die maken vaak het verschil.

Binnen IT overstappen

Voor de werkzoekende is het een enorme kans om in een enorm interessante bedrijfssector te stappen, waarin veel verandert en de mogelijkheden eindeloos lijken. Of om binnen de IT-sector zelf over te stappen naar een andere branche waar ze hun unieke kennis kunnen toepassen en zodoende kunnen zorgen voor zowel persoonlijke groei als dat van de organisatie.

Bedrijven halen nieuwe inzichten en een fris perspectief binnen door werknemers met een andere achtergrond binnen te halen. Deze medewerkers vullen bovendien ook vaak gaten op die er op zelfsturende IT-teams ontstaan op het gebied van marketing en communicatie, technische kennis, People-management en/of inzichten in bepaalde bedrijfsprocessen.

Slimme bedrijven zien de huidige situatie op de arbeidsmark dan ook als kans om dit soort medewerkers binnen te halen en op te leiden. Nog slimmere bedrijven doen dit ook als de arbeidsmarkt wel gunstig is voor werkgever. En er wel voldoende aanbod is aan technisch personeel.

Farid Nat is Business Consultant bij SQS Nederland en gespecialiseerd in Scrum/Agile coaching en Agile Project Management.

* https://www.nu.nl/ondernemen/5423336/uwv-merkt-meer-werkgevers-geen-personeel-kunnen-vinden.html?redirect=1

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here