Home Internet Wi-Fi Aware: dichtbij, maar toch ver weg

Wi-Fi Aware: dichtbij, maar toch ver weg

68
dainamics

In 2009 maakte de Nederlandse start-up Layar de blits. Iedereen was het er over eens: augmented reality zou in sneltreinvaart de hele wereld veroveren. Google Glass, idem dito. Layar is inmiddels overgenomen. Google is springlevend, maar een illusie armer. Beide technologieën bleken hopeloos overhyped te zijn. Dat kan je van Wi-Fi niet beweren. “We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten”, zo wist Bill Gates al. Het voorspellen van technologietrends blijft een hachelijke zaak. Terugblikken is makkelijker.

Wi-Fi Alliance vijftien jaar
Vorig jaar was een gedenkwaardig jaar voor de Wi-Fi Alliance omdat zij toen haar vijftiende verjaardag vierde. Ondanks deze puberachtige leeftijd heeft de non-profitorganisatie al veel bereikt. Inmiddels wordt 42 procent van het mobiele dataverkeer en maar liefst 90 procent van het tabletverkeer via Wi-Fi afgehandeld. In totaal 47 miljoen publieke hotspots zorgen er voor dat we ook in openbare ruimtes connected blijven. Wi-Fi is zo’n belangrijke uitvinding dat Amerikanen er blindelings van uitgaan dat het protocol van origine wel Amerikaans moet zijn. Het is echter een Delftse ingenieur, Victor Hayes, die aan de basis staat van het Wi-Fi-protocol. Hij wordt “De vader van WiFi” genoemd. Hayes is verantwoordelijk voor de technologie achter de sinds 1997 bestaande standaard IEE 801.11. In zijn memoires met de titel The Innovation Journey of Wi-Fi blikt hij terug op het succesverhaal en beschrijft hij de cruciale rol die Steve Jobs indertijd speelde door het Wireless-LAN in zijn nieuwste iBooks te integreren. Genoeg teruggeblikt. Laten we vooruitkijken.

Consultants, analisten en brancheorganisaties vielen de afgelopen maanden massaal over elkaar heen met hun voorspellingen. De Wi-Fi Alliance greep de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES 2015) in Las Vegas aan om een eigen Fifteen for 2015 te publiceren. Tevens introduceerde zij de zoekfunctie Wi-Fi CERTIFIED™ Product Finder, waarmee je kunt nagaan of een apparaat is getest op veiligheid en interoperabiliteit en terecht het Wi-Fi-logo voert. De handige indeling in categorieën van de nieuwe zoekfunctionaliteit is geen overbodige luxe als je bedenkt dat er wereldwijd inmiddels meer dan 10 miljard Wi-Fi gecertificeerde apparaten zijn verscheept.

Onder het motto ‘Discovering the world nearby’ kondigde de Wi-Fi Alliance in Las Vegas tevens Wi-Fi Aware aan, een nieuw certificatieschema waarvan misschien niet iedereen direct kan doorgronden wat de toegevoegde waarde of het praktisch nut zal zijn. De op dit certificatieschema gebaseerde “proximity based services” komen dan ook pas in de loop van 2015 beschikbaar. Een animatiefilmpje op YouTube en een achtergrondartikel in The Beacon lichten alvast een tipje van de sluier op. Zo maakt Wi-Fi Aware het mogelijk voor applicaties om Wi-Fi-apparaten te verbinden met andere apparaten met dezelfde applicatie. Dit gebeurt meestal in drukke omgevingen, zoals op stations en in treinen, bij popconcerten of tijdens het carnaval bijvoorbeeld.

“Gebruikers kunnen op basis van Wi-Fi Aware eenvoudig informatie delen, zonder dat ze eerst een verbinding met een Wi-Fi-netwerk hoeven op te zetten. De “common heartbeat” zorgt ervoor dat Wi-Fi Aware apparaten actief zijn wanneer er andere apparaten of informatie in de buurt komen, zodat deze elkaar kunnen herkennen en berichten kunnen uitwisselen. Een speciaal protocol voor synchronisatie zorgt ervoor het “waak- en slaapritme” van de apparaten op elkaar worden afgestemd. “The ability to establish synchronization among disparate devices that don’t need to have a common owner, brand, service provider or network is the key enabling feature of Wi-Fi Aware.” Prettige bijkomstigheid is dat de batterijcapaciteit niet onnodig wordt aangesproken. Wi-Fi Aware maakt gebruik van de locatie van de gebruiker. Als een gebruiker in de buurt is van een winkel, kan de ondernemer een advertentie naar deze gebruiker sturen. Ook kunnen gebruikers zelf zoeken naar mensen in de buurt om een spelletje mee te spelen, samen te werken in teams, of om foto’s met elkaar te delen op een feestje. Wi-Fi Aware apparaten kunnen ook content met elkaar uitwisselen.

Hoewel de techniek al sinds 2010 bestaat, is Wi-Fi Direct ook aan een opmars bezig. In september 2014 heeft de Wi-Fi Alliance namelijk vier nieuwe services aan het Wi-Fi Direct-certificatieprogramma toegevoegd. Hierdoor kunnen applicaties met een enkele muisklik draadloze verbindingen opzetten tussen apparaten. Het gebruiksgemak van deze peer-to-peer-technologie neemt toe dankzij de uitbreiding van het Wi-Fi Direct certificatieprogramma. Zo kunnen gebruikers eenvoudiger content tussen apparaten over en weer sturen en is het makkelijk om vanaf smartphone, tablet of pc draadloos te printen. Wi-Fi Direct Miracast maakt het mogelijk om eenvoudig draadloos “screen mirroring” toe te passen. Met de technologie van de Digital Living Network Alliance (DLNA) voor media streaming, tot slot, kunnen media-apparaten die deze standaard ondersteunen elkaar makkelijker herkennen. Natuurlijk heeft Apple zijn eigen protocol (AirPlay), maar de contouren van het Internet of Things tekenen zich steeds scherper af. Eén ding is zeker: Wi-Fi, in al zijn soorten en smaken, is daarbij onmisbaar.

Spencer Hinzen, regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless, schrijft deze blog op persoonlijke titel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here