Home Internet Laat je vakantieplezier niet bederven door labbekakkerige Wi-Fi

Laat je vakantieplezier niet bederven door labbekakkerige Wi-Fi

128
dainamics

Pal voor de zomervakantie maken we de tussenbalans op. Wi-Fi was en is nog steeds één groot succesverhaal. Op papier althans, in de praktijk is er heel wat Wi-Fi-leed. Noise, zwakke signalen, interferentie, dropped connections, packet loss en tergend trage throughput rates bederven vaak het Wi-Fi-feestje. De meeste leveranciers sluiten hun ogen hiervoor. Zij hebben dollars in hun ogen.

Gartner voorspelt dat de wereldwijde investeringen in WLAN-apparatuur voor grote ondernemingen en overheidsinstellingen zullen groeien van 5,3 miljard dollar in 2015 naar 7,8 miljard in 2019. Logisch dat iedereen probeert daar een graantje van mee te pikken. Follow the money en je krijgt een aardig beeld hoe deze markt in elkaar steekt. Het borrelt en bruist.

Technologische samenwerking
HP neemt Aruba Networks definitief over voor 3 miljard dollar. De class action van ontevreden aandeelhouders van Aruba faalde. Oppergod Gartner zag dat het goed was en geeft zijn zegen: “This is a smart and bold move”. Voor HP wel te verstaan. Klanten en partners van de nieuw te vormen netwerkdivisie zullen zich even achter de oren krabben. Hoe zit het met mijn investeringen in producten, contracten, distributiekanalen en zakelijke relaties? De volledige integratie van de twee afzonderlijke verkoopapparaten laat vooralsnog 180 dagen op zich wachten. Ondertussen zit de rest van de markt niet stil. Er ontstaan nieuwe allianties. De vendors heroverwegen hun strategische positionering. Zo kondigen Juniper Networks en Ruckus Wireless een technologische samenwerking aan. Kortom, de karavaan trekt door.

Wi-Fi-vrijwilligers
Al eerder attendeerde ik jullie op het boek The Innovation Journey of Wi-Fi uitgegeven door de Cambridge University Press. Geen strandlectuur dus. Vooral de hoofdstukken over Wireless Leiden en de “Dutch Connection” zijn relevant, omdat de wortels van Wi-Fi voor een groot deel in Nederland blijken te liggen. Vanaf de oprichting in 2002 heeft Stichting Wireless Leiden een open, goedkoop, snel draadloos netwerk tot stand gebracht dat anno 2015 nog steeds op vrijwilligers draait. Voor techies die geïnteresseerd zijn in de context van draadloos internet in onze samenleving is The Innovation Journey of Wi-Fi een absolute aanrader. Serious stuff, dat wel.

Tour de France
Tijd voor luchtige zaken. De barbecue kan uit de schuur. We maken ons op voor de zomerevenementen. Te beginnen bij de Tour de France, waar gemeente Utrecht Wi-Fi brengt tot op de parkeerplaatsen bij de tien transferia rondom de stad. Daar kunnen bezoekers van dit mooie wielerfestijn hun auto achterlaten om met de bus verder naar de binnenstad te reizen. De Wi-Fi is niet toegankelijk voor het publiek zelf, maar geeft parkeerwachters toegang tot een centraal registratiesysteem. Inderdaad, een hele praktische, maar niet zo’n spannende en sexy toepassing van Wi-Fi. Veel spannender is de toepassing van Wi-Fi bij grootschalige evenementen.

Zo vond onlangs het Volvo Ocean Race Festival in de haven van Scheveningen plaats. Dankzij de Smart WiFi-apparatuur werden de organisatie, de bezoekers en de pers op een terrein van meer dan 100.000 vierkante meter voorzien van uitstekende Wi-Fi-connectiviteit. Dit was het eerste jaar dat de race volledig live te volgen was. Honderdduizenden mensen keken thuis via iPad, iPhone, laptop of pc mee en benadrukten daarmee het belang van een goed functionerend netwerk. Bij grote evenementen bieden mobiele 3G/4G-netwerken vaak onvoldoende capaciteit, daarom koos de organisatie voor een Wi-Fi-netwerk. In totaal 33.018 bezoekers maakten tijdens het festival actief gebruik van de gratis Wi-Fi. Meer dan 200 journalisten konden dankzij Wi-Fi razendsnel verslag doen van de race. Zonder problemen konden ze video’s en andere zware bestanden delen met de buitenwereld. De access points boden dankzij de IEEE 802.11ac standaard een ongekende capaciteit tot 500 gebruikers en 1,3 Gbps. Na afloop stond de teller voor Wi-Fi-gebruik dan ook op 8,3 TB.

In het geval van superdrukke, binnen- en buitenomgevingen, ook wel high-density omgevingen genoemd, zoals stadions en festivalterreinen kan een netwerk zwaar onder druk komen door te hoge dichtheid van Wi-Fi-apparatuur. Resultaat: labbekakkerige Wi-Fi. Deze locaties brengen dan ook specifieke ontwerpeisen met zich mee. Het gebruik van een grote hoeveelheid low power access points (AP’s) dicht bij elkaar kan tot interferentie tussen deze rivaliserende access points leiden. Het gebruik van geavanceerde Wi-Fi-technieken, zoals band steering, client load balancing, intelligent dynamic channel selection en airtime fairness zorgen voor een goed doorlopende stroom van het dataverkeer.

Wi-Fi is primaire levensbehoefte
Of het nu gaat om Tomorrowland in België, de Tilburgse kermis, de Strand6Daagse, de Amsterdamse Uitmarkt, de Nijmeegse Vierdaagse, Dance Valley, Dutch Valley of het Latin Village Festival, concerten in de Ziggo Dome, een lang weekend in een Golden Tulip hotel, of een vakantie in Portugal, één ding is zeker, zonder Wi-Fi is het feestje incompleet. Wi-Fi is een primaire levensbehoefte die ook tijdens de vakantie bevredigd dient te worden. Want jengelende kinderen (“Als ze geen Wi-Fi hebben, wil ik naar huis”), daar zit geen ouder op te wachten? Coole vakantie- en festivalgangers kiezen voor Smart Wi-Fi en twitteren, snapchatten, whatsappen en instagrammen er deze zomer vrolijk op los.

Spencer Hinzen, regional sales director Southern Europe bij Ruckus Wireless, schrijft deze blog op persoonlijke titel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here