Home Data & Storage Wie krijgt straks het data-goud in handen?

Wie krijgt straks het data-goud in handen?

76

Big data is net over de top van Gartners bekende ‘hype cycle’. De belangstelling voor big data zal nu gaan afnemen, tot het moment dat iedereen de waarde ervan daadwerkelijk gaat ervaren en de curve weer een opgaande lijn laat zien. De interessante vraag is wie dan de big data winnaars zullen zijn. Wie zal uiteindelijk het ‘big data goud’ in handen hebben? Misschien zijn we dat zelf wel.

Voorlopig is big data nog vooral ‘big’. Grote verwachtingen, maar ook grote bedenkingen. Big data is onmisbaar voor de broodnodige innovatie, en net zo onmisbaar voor een overheid die grip wil krijgen op zijn burgers. Groot is ook nog de vaagheid: er kan ‘erg veel’ mee, maar wat dan precies? Hoe groot de hype is blijkt wel uit het volgende: onze overheid heeft bedacht dat de Nederlandse burgers gaan meebepalen welk wetenschappelijk onderzoek de universiteiten gaan uitvoeren. In de loop van volgend jaar wordt een aantal maatschappelijke thema’s geselecteerd die in aanmerking komen. Voorbeelden die nu worden genoemd zijn onder meer ‘gezond ouder worden’ en ‘big data’!

Big data komt ook op een andere manier dichtbij. Zo wil Amsterdam met behulp van het Internet of Everything uitgroeien tot smart city. Een belangrijk onderdeel daarvan is het bevorderen van innovatief ondernemerschap. De stad denkt dat de gegevens waarover de gemeente beschikt van grote waarde kunnen zijn voor ondernemers. Door de gemeentelijke gegevens toegankelijk te maken, verwacht Amsterdam meer zakelijke dynamiek in de stad.

Van wie zijn data?
Dat roept een interessante vraag op: van wie zijn die data precies en wie heeft er (dus) zeggenschap over? Van degene die ze verzamelt, van degene waar de gegevens over gaan? Als het gaat om data die onze overheid verzamelt, zou ik denken dat die data van ons – de burgers – zijn. Het is een juridisch vraagstuk, maar wel essentieel voor de vraag voor wie straks de revenuen zijn. Dat de creatieve ondernemers zelf wat kunnen gaan doen met onze (?) overheidsgegevens, zoals in Amsterdam, spreekt me wel aan. Maar waarom zouden we ook niet eens zelf gaan kijken wat we zelf met onze eigen big data kunnen doen? Data die we de hele dag door zelf verzamelen, bijvoorbeeld op onze smartphone, al dan niet met Health app.

Maar ook dan blijft de vraag: wat? Big data levert alleen wat op als er zinvolle verbanden uit te halen zijn die voor nieuwe inzichten zorgen. Hier hebben we de grootste uitdagingen te pakken: wie kan de verbanden achterhalen en wie kan bepalen of die zinvol zijn. Het is niet voor niets dat er een grote behoefte is aan data scientists. Sander Klous, de pasbenoemde hoogleraar big data, gaf onlangs tijdens een radio-interview een mooi voorbeeld waarom we deze mensen broodnodig hebben. Uit data blijkt dat zeelieden die overboord zijn geslagen vaker gered kunnen worden als zij géén reddingsvest dragen, dan wanneer ze zo’n vest wel aan hebben. Het is echt zo, maar contra-intuïtief! Zonder context kunnen we niets zeggen over dit verband en de oorzaak. Maar wie zich realiseert dat zeelieden vooral bij slecht weer hun reddingsvest aantrekken, snapt hoe het zit.

Zelfs al zijn we eigenaar van onze gegevens, dan nog zullen we het moeten hebben van mensen die kristalhelder kunnen maken welke zinvolle verbanden daartussen te vinden zijn. Zij zijn de echte goudzoekers! Maar ook goud is uiteindelijk niet meer dan een grondstof, net zoals inzicht. We zullen er zelf iets mee moeten doen om écht te profiteren van big data.

Michel Schaalje (1970), Technisch Directeur Cisco Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in