
Afgelopen maanden ben ik vrij veel internationaal onderweg geweest en heb me weer kunnen verbazen (en ergeren, inderdaad) over de halsstarrigheid waarmee vastgehouden wordt aan ooit lucratieve businessmodellen. Cash cows die nog gemolken worden lang nadat de koe overleden is.
Ik heb het over telefonie en WiFi. Het eerste achterhoedegevecht is dat van de operators die hun lucratieve volumes aan spraak en SMS zien verdampen ten gunste van Skype en WhatsApp en daar niet een goed businessmodel tegenover hebben kunnen zetten.
Prijsverhogingen op dataverkeer via IP zijn maar mondjesmaat mogelijk. De room is eraf.
Behalve dan (nog even) voor het internationale data-roaming. Daarmee kun je, als je even niet oplet, toch nog snel en ongemerkt voor honderden euro’s het schip ingaan. Honderden euro’s voor een dienst via het internet die ook internationaal nauwelijks kosten met zich mee zou hoeven brengen.
Geen wonder dat iedereen zo snel mogelijk de gratis alternatieven opzoekt en geen medelijden heeft met de operators. Laat staan enige loyaliteit. Telefonie in hotels was al dood, dacht ik. Maar terwijl ik dit tik zit ik in het hoofdstedelijke Hilton. En daar vragen ze zonder enige schroom 3,50 euro per minuut voor een telefoongesprek in Nederland (daadwerkelijke kosten een paar cent per minuut).
En dan WiFi. Bovenop een kamerprijs van 249 euro komt een dagje WiFi op 22 euro. 22 Euro voor een dienst die als water en licht beschouwd kan worden! Je zou toch raar opkijken als het Hilton voor de verlichting in je kamer ook 4 euro extra rekende. Of voor warm water. Maar met de cashcow WiFi kan het blijkbaar nog steeds. Totdat ook hier de mensen met de voeten stemmen en wegblijven. Uitwijken naar hotels waar WiFi gewoon een standaardvoorziening is, zoals het hoort. Zelfs campings bieden inmiddels en masse WiFi aan, wificampings.nl biedt inmiddels 821 Nederlandse en 636 buitenlandse campings aan met WiFi, in 31 verschillende landen. Meestal gratis of tegen een paar euro per dag.
Maar het Hilton denkt nog steeds goud in handen te hebben… “Afroamen maar!”
Nee dan de VS, gratis WiFi waar je ook kijkt, in winkels, restaurants, simpele coffeeshops. Steeds vaker ook gewoon open, zonder wachtwoorden zelfs. Inderdaad, als water uit de kraan.
Tijdens SXSW in Austin werden zwervers en daklozen uitgerust als WiFi hotspot, waardoor WiFi overal in de stad beschikbaar was. En de kosten? Wat je maar aan hem kwijt wilde. WiFi overal en voor iedereen tegen heel geringe kosten. Het is onvermijdelijk.
En iedereen die er nu nog grof geld voor durft te vragen, zeg maar de Hiltons van deze wereld: shame on you! 10% op de kamerprijs zetten voor WiFi. Priceless! Shameless! Senseless!
Ward van Beek is actief als zelfstandig communicatie-adviseur, vanuit zijn bedrijf GotContent? Daarvoor was hij meer dan tien jaar eigenaar en directeur van PR-bureau Whizpr
Zelfs in Riga (Letland) liggen ze inmiddels lichtjaren op ons voor. Overal gratis WIFI!
Wet van de remmende voorsprong heet dat, geloof ik…
Mooi betoog, helemaal mee eens. Op MKB Servicedesk publiceerde ik een column met gelijke strekking. Fascinerend te zien is dat er hier en daar KPN hotspots zijn, die gratis 24 toegang geven. Blijkbaar zag KPN hier toch een markt: Ze leveren de techniek aan bijvoorbeeld een restauranthouder, die het vervolgens gratis aan zijn klanten geeft. Soort van Hokatex service voor handdoeken.