Home Internet 6 tips voor veilig en snel internetten op openbare wifi-netwerken

6 tips voor veilig en snel internetten op openbare wifi-netwerken

67

Even het nieuws checken, wat e-mails versturen, vakantiefoto’s delen op Instagram en kijken of er een restaurant in de buurt is op Google Maps… We kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder het internet.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden maken we dan allemaal ontzettend graag gebruik van wifi. Helaas weten we ook allemaal dat openbare wifi-netwerken niet altijd even veilig zijn. Daarom delen we vandaag een paar tips waarmee je veilig en snel gebruik kunt maken van openbare wifi-netwerken.

1. Check altijd of je met een “echt” netwerk bent verbonden

Een van de manieren waarmee cybercriminelen hun werk doen is het creëren van “neppe” wifi-netwerken. Deze lijken vaak op een echt netwerk omdat ze vaak bekende namen hebben zoals NS, Starbucks of H&M. Wanneer iemand vervolgens op zo’n netwerk inlogt, kan die alle gegevens van diegene achterhalen. De beste manier om dit te voorkomen is checken of de plek waar je bent wifi heeft. En zo ja, wat de naam en het wachtwoord daarvoor is.

2. Check of de website beveiligd is

Tijdens het browsen is het altijd belangrijk om even te checken of de website die je bezoekt wel beveiligd is. Dit kun je zien aan het slotje of “https://” voor de URL, ofwel een SSL-certificaat. Wanneer websites een SSL-certificaat hebben wordt er een beveiligde laag tussen jouw apparaat en de server geplaatst. Hierdoor blijven jouw persoonlijke gegevens beschermt.

3. Deel geen persoonlijke gegevens

Ben je eenmaal ingelogd op een openbaar netwerk? Dan is het heel erg belangrijk dat je geen persoonlijke gegevens deelt. Zelfs op een “echt” netwerk, kunnen hackers en gluurders jouw bankgegevens, adres en e-mails achterhalen. Wacht dus even tot je thuis bent met het overmaken van geld en het sturen van e-mails.

4. Download een VPN

Steeds meer mensen hebben het tegenwoordig over een VPN, ofwel Virtueel Privaat Netwerk. Logisch, want cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Een VPN kun je zien als een veilige tunnel tussen jouw apparaat en het netwerk waarmee het is verbonden. Op die manier beschermt een VPN jouw persoonlijke gegevens, waar je ook bent.

5. Update je software

Het is altijd belangrijk om de software, zoals antivirus, op je apparaat up-to-date te houden. Door regelmatig updates uit te voeren voorkom je dat internetcriminelen op jouw apparaat inloggen.

6. Kies sterke wachtwoorden

Cybercriminelen proberen vaak achter je wachtwoord te komen. Met jouw wachtwoorden kunnen ze bijvoorbeeld betalingen doen. Het is ontzettend belangrijk om voor elke site een ander wachtwoord te gebruiken, zeker voor jouw e-mailadres. Om een sterk wachtwoord te maken kun je altijd gebruik maken van een wachtwoordgenerator en wachtwoordmanager om de wachtwoorden op te slaan.

Kort samengevat is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je veilig gebruik maakt van openbare wifi-netwerken zodat je voorkomt dat cybercriminelen jouw persoonlijke informatie achterhalen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in