Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Wil de PvdA van ZP-er een werknemer maken?

Wil de PvdA van ZP-er een werknemer maken?

56
Wessel van Alphen

Mevrouw Mei Li Vos wil de ombudsvrouw zijn voor zzp-ers. Zij heeft daartoe een heus Ombudsteam ZZP en een Ombudssite ZZP opgezet. Wie de site van de PvdA leest kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de PvdA de zzp-er een warm hart toedraagt. De zzp-er als motor van de economie. Deze partij vindt dat er speciale voorzieningen moeten komen voor de zzp-er. Zo moeten er verplichte uitkeringen komen, verplichte broodfondsen, verplichte verzekeringen, verplichte minimumtarieven enzovoorts. Eigenlijk een heel pakket aan maatregelen welke te vergelijken is met de arbeidsvoorwaarden van een goede werkgever. De wetgever als werkgever dus.
Maar.. zitten de zzp-ers daar op te wachten?

Er is namelijk een groot probleem. De PvdA scheert alle zzp-ers over één kam en dat kan niet. Er is namelijk verschil tussen de zzp-er die neringdoende is, om het maar zo te zeggen, bijvoorbeeld een bakker of een marktkoopman, én de zelfstandig professional die zijn kennis en kunde aan de man brengt. De zp-er die we in de IT-branche veelvuldig tegenkomen, dus.

Ogenschijnlijk erkent de PvdA deze vorm van zelfstandigheid, want de PvdA vindt het een uitstekend idee dat werkgevers zp-ers inschakelen om werk voor hen uit te voeren, er moeten zelfs minimum tarieven komen. De PvdA vindt ook dat er in het fiscaal regiem wel uitgebreid aandacht is besteed aan de werknemer en aan de ondernemer, maar te weinig aan de zelfstandige. De zelfstandige valt tussen wal en schip! Ik ben het daar helemaal mee eens, althans met de laatste conclusie. Maar is de PvdA ook bereid om mee te werken aan veranderingen op dit gebied? Niet dus.

Enige jaren geleden heb ik een onderhoud met mevrouw Mei Li Vos mogen hebben om haar steun te vragen de zelfstandig professional ook fiscaal als zelfstandige te erkennen en om mijn bezwaren tegen de werking van de huidige VAR uit te leggen. De VAR bijvoorbeeld moet, mijns inziens, bescherming geven aan zowel de opdrachtgever als aan de zelfstandig professional. En dat is nu niet zo, want als de fiscus vindt dat er sprake is van een fictief dienstverband mag de zp-er, ondanks zijn VAR, alsnog loonheffing nabetalen aan de fiscus. Voorbeelden te over. Rechtszaken die tot en met de Hoge Raad zijn uitgevochten en waarbij tranen trekkende argumenten worden gebruikt. Bijvoorbeeld: zonder VAR krijg je geen opdracht, dus er is twijfel aan je zelfstandigheid!!
De oplossing is helemaal niet moeilijk: erken de zelfstandig professional, zowel juridisch, fiscaal als maatschappelijk. Laat ieder individu zelf bepalen in wat voor een vorm hij wil werken en niet de wetgever.
Maar dat standpunt was mevrouw Mei Li Vos een stap te ver. Nee, dat kan niet. Een VAR is makkelijk te verkrijgen, geeft voldoende bescherming (?) en we moeten vooral de wetgeving op dit gebied niet veranderen. Maar mevrouw Mei Li Vos, de VAR geeft geen enkele bescherming aan de zp-er, was mijn verweer, de wet moet veranderen. Het mocht niet baten en teleurgesteld vertrok ik.
Enige tijd later had ik eenzelfde onderhoud met de heer Stef Blok van de VVD. Bij de heer Stef Blok kreeg in meer gehoor. Hij was het met mij eens. Er zijn nu eenmaal mensen die kiezen voor een bestaan als zelfstandige en die alle noodzakelijk voorzieningen zelf willen en kunnen regelen. Moet je daarvoor perse neringdoende zijn of mag je ook kennis en kunde verkopen? Hij wilde graag mijn standpunt overnemen, maar zag helaas te weinig politieke draagkracht om veranderingen teweeg te kunnen brengen.

Met 12 september voor de deur roeren de politieke partijen zich om de gunst van de kiezer te winnen. Een miljoen zzp-ers en zp-ers die op je stemmen is niet mis!

Ik heb maar één oproep aan de politiek, of het nu de VVD is, of de PvdA of D66 of de SP, maakt mij niet uit: Politiek, alstublieft, erkén de zelfstandig professional. Maak de weg vrij voor het individu om zelf te kiezen hoe hij wil werken. Pas de wetgeving aan met, naast de begrippen werknemer en de ondernemer, het begrip zelfstandig opdrachtnemer. In de volksmond genoemd de Zelfstandig Professional.

Dank u wel.

Wessel van Alphen, algemeen directeur van IT-Staffing

 

1 REACTIE

  1. Hallo Wessel,
    Als rechtgeaard ZP-er voel ik me aangesproken door je tekst en onderschrijf ik je stelling. Overigens ben ik nog op zoek naar projecten voor de komende periode, je kent mijn expertise. Zullen we nog eens een keertje golfen. Ik hoor graag van je.

    Groeten Eric Wonnk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here