Home Internet Wildgroei aan wearables: is uw organisatie klaar voor WYOD?

Wildgroei aan wearables: is uw organisatie klaar voor WYOD?

63
software-defined

De ICT-branche heeft momenteel de mond vol van The Internet of Things, dus het is u vast niet ontgaan dat insiders draagbare technologie oftewel ”wearables” tot de volgende grote trend hebben uitgeroepen. Wearables, variërend van smartwatches en smart glasses tot vingerscanners en slimme polsbandjes, vinden langzaam maar zeker hun weg naar de markt. Ze bieden organisaties veel voordelen op het gebied van bijvoorbeeld productiviteit en het uitwisselen van informatie. Veel werknemers zullen ongetwijfeld blij zijn met de komst van wearables, maar zijn ICT-afdelingen dat ook? Zijn zij voorbereid op Wear Your Own Device (WYOD) en de invloed daarvan op het bedrijfsnetwerk?

Overbelasting van het netwerk
BYOD bezorgt ICT-professionals nu al grijze haren, en de kans is groot dat WYOD nog grotere kopzorgen zal veroorzaken. Wearables zullen de huidige smartphones en tablets namelijk niet vervangen, maar zorgen voor een vermenigvuldiging van het aantal apparaten dat verbonden is met het netwerk. Als gevolg hiervan wordt het dataverkeer complexer en het netwerk zwaarder belast. Vaak is er dan ook onvoldoende bandbreedte beschikbaar om het dataverkeer optimaal te faciliteren.

Invloed op beveiliging
Niet alleen de belasting van het netwerk is in het geding; er is ook sprake van serieuze implicaties voor de beveiliging. Een van de grootste punten van zorg rond wearables is dat gebruikers er ongezien bepaalde handelingen mee kunnen uitvoeren. Smartwatches zijn bijvoorbeeld voorzien van een camera. Ze kunnen ook op de internetverbinding van een smartphone meeliften, zodat de gebruiker met het grootste gemak bedrijfsdocumenten kan uploaden naar Dropbox. Google Glass gaat nog een stapje verder door gebruikers de mogelijkheid te bieden om alles te filmen waar ze maar hun blik op richten. Wearables zijn bovendien voorzien van krachtige besturingssystemen met een redelijke hoeveelheid opslagcapaciteit. Daarmee wordt het opeens kinderspel om gevoelige bedrijfsinformatie mee naar buiten te smokkelen.

Voorbereidingen treffen voor WYOD
U kunt u voorbereiden op WYOD door interne beleidsregels te definiëren die de network access points, de beveiliging, het beheer en de bewaking versterken. Daarmee zorgt u dat uw organisatie de ontwikkelingen voor blijft en alle achterdeurtjes vergrendelt voor hackers die uw netwerk willen binnendringen via de draagbare technologie van uw werknemers.

    1. Beveiliging – Gezien de beveiligingsrisico’s die draagbare technologie met zich meebrengt, mag u wearables geen toegang tot het netwerk bieden zonder er dezelfde beveiligingsprocedures op los te laten die u hanteert voor zakelijke mobieltjes, tablets en laptops.
    2. Gegevensstromen – Bereid u nu alvast voor op een grotere stroom van complexe gegevens binnen uw netwerk. Zorg dat uw draadloze netwerk voldoende bandbreedte bezit om dit gegevensverkeer op te vangen. Veel wearables zoeken toegang tot netwerken via een Wi-Fi- of Bluetooth-verbinding en moeten voor bepaalde taken zoals het synchroniseren van gegevens op een tablet worden aangesloten. Als verschillende gadgets allemaal tegelijk toegang zoeken en dit soort taken uitvoeren, kan dit de snelheid van het netwerk drastisch reduceren en voor bottlenecks zorgen.
    3. Beleid – Uw WYOD-beleid moet duidelijk aangeven wie er wearables naar de werkplek mag meebrengen en zich daarmee op het netwerk aan mag melden. Als u op dit punt geen maatregelen treft, kan uw netwerk ten prooi vallen aan cybercriminelen.
    4. Wetgeving, governance en best practices – Evalueer de juridische gevolgen van het gebruik van wearables voor uw organisatie. Bent u tegen alle risico’s ingedekt? Een arts die Google Glass draagt, kan er bijvoorbeeld van worden beschuldigd een patiënt tijdens een consult te hebben gefilmd en daarmee het recht op privacy te hebben geschonden.

Wearables bieden organisaties volop mogelijkheden wat betreft het uitwisselen van ervaringen en zakelijke interactie. Voor een effectief gebruik van deze draagbare technologie moet u wel eerst ongeschonden door een aantal mijnenvelden zien te navigeren. Voorkom dus dat uw organisatie kwetsbaar wordt omdat u simpelweg niet goed bent voorbereid op de opkomst van wearables.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here