Home Internet Wildgroei wifi: wel zorg, geen paniek

Wildgroei wifi: wel zorg, geen paniek

LANCOM Systems -
172

‘Storingen door wildgroei aan wifi-netwerken’ kopten verschillende media onlangs. Volgens experts gaat het mis met al die draadloze routers van consumenten en bedrijven. Er komen er steeds meer en er dreigt net als op de snelwegen filevorming. Op de weg vertaalt dit zich in verlies van kostbare tijd. Bij wifi-netwerken gaat congestie ten koste van bandbreedte. Wie met een laptop, tablet of smartphone verbinding zoekt, krijgt te maken met pagina’s die langzaam laden of verbindingen die wegvallen.

Een van de oorzaken is de opkomst van gratis wifi-netwerken. Die zijn de afgelopen tijd flink in opkomst in Nederland. T-Mobile biedt gratis wifi in de trein, terwijl KPN de grote stations bedient. Bovendien krijgen steeds meer bussen gratis internet en is er een project om voor tien miljoen euro gratis wifi uit te rollen in een groot aantal Nederlandse steden. Daarnaast activeren de kabelaars UPC en Ziggo miljoenen wifi-hotspots in Nederland. Zij zetten de internetmodems van klanten in, om een tweede signaal uit te zenden, zodat andere klanten overal gratis kunnen internetten.

Schreeuwen op het balkon
Experts hebben gelijk als ze stellen dat dit zo niet goed gaat. Dat komt doordat voor deze wifi-netwerken in hoofdzaak gebruik gemaakt wordt van consumentenapparatuur. Die werkt over het algemeen alleen op de 2.4 Ghz-frequentie en geeft standaard het sterkste signaal af. Dat is te vergelijken met iemand die flink staat te schreeuwen op zijn balkon. Zo lang deze persoon alleen is, kan iedereen die buiten is hem goed verstaan. Dat wordt al moeilijker als de overbuurman op hetzelfde moment ook gaat schreeuwen, laat staan als vier of vijf buurmannen dat doen. Het zou dus beter zijn als deze buurtbewoners naar elkaar zouden kunnen luisteren en hun volume aanpassen aan de omstandigheden. Een standaard consumentenproduct voor wifi kan dat niet. Dat kan alleen maar hard schreeuwen.

Oplossingen
Dat is anders met professionele apparatuur. Om te beginnen ondersteunt dit type oplossingen naast de veelgebruikte 2.4 Ghz-frequentie al jaren de rustige en meer gestructureerde 5 Ghz-frequentie. Dynamic Frequency Selection (DFS) en Transmit Power Control (TPC) hebben al jaren hun dienst bewezen als oplossing hiervoor. Bij deze features kijkt een access point in het rond. Als het druk wordt op de 2.4 Ghz-band zal het zijn eigen signaalsterkte terugdraaien als hij ergens een krachtig signaal tegenkomt of van frequentie veranderen. Zo zitten access points elkaar niet in de weg. Met de vorig jaar geïntroduceerde “band steering” kan een access point automatisch overschakelen naar 5 Ghz, indien een client dat ook ondersteunt. Daarnaast kan professionele apparatuur in tegenstelling tot consumentenproducten wel luisteren naar de omgeving en het schreeuwen zo nodig afwisselen met normaal praten of fluisteren. Een relatief nieuwe feature van professionele apparatuur is Adaptive Noise Immunity (ANI). Daarbij luistert een access point selectief naar netwerken. In plaats van alles af te luisteren in de omgeving houdt de access point alleen rekening met echt relevante netwerken, waardoor ruis en interferentie verminderen. Nog een andere nieuwe ontwikkeling is client steering, waarbij een druk bezet access point een client die zich aanmeldt, verwijst naar een andere, minder drukke access point.

De draadloze industrie
De draadloze industrie wordt gestuurd door twee hoofdorganen, de IEEE organisatie en de WiFi-Alliance. Technische en gerelateerde standaarden worden uitgewerkt door de IEEE organisatie. De vertaling van deze standaarden naar de markt valt onder de verantwoordelijkheid  van de WiFi-Alliance. Bijna de gehele professionele industrie is hier lid van. Sinds de oprichting van de WiFi-Alliance, kijkt zij met haar leden jaren voorruit. De huidige plannen en uitwerkingen zijn nu nog niet zichtbaar voor de gebruiker, maar houden rekening met het feit dat het alleen maar drukker wordt in de lucht. Alle problemen vanuit het verleden zijn zo opgelost en alle toekomstige worden via dezelfde weg ook opgelost.

Wifi-Testen

We hebben onlangs verschillende van deze technieken getest op Paddington Station in Londen, waar ruim 150 netwerken elkaar flink in de weg zaten. Met deze nieuwe middelen bleek het mogelijk om orde in die chaos te scheppen en de bandbreedte naar prima niveaus te brengen. Dat is maar goed ook, want we worden met ons allen steeds afhankelijker van draadloze systemen. Denk aan de horeca die wifi inzet als lokker voor klanten maar ook om bestellingen op het terras door te geven aan de bar en de keuken. Er is inderdaad een wildgroei van wifi-netwerken en er is zeker reden voor zorg. Maar dat hoeft beslist niet te leiden tot paniek. Er zijn vanuit de professionele wereld tal van mogelijkheden om veel zorg weg te nemen.

Jan Buis, LANCOM Systems GmbH

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in