Home Ondernemen & Business Willen, durven en kunnen veranderen

Willen, durven en kunnen veranderen

65

Speelt nieuwe informatietechnologie de hoofdrol bij het realiseren van groei? Nee, natuurlijk niet. Toch ga je de concurrentiestrijd niet winnen zonder het slim inzetten van nieuwe technologie.

In het najaar van 2013 heeft Pb7 in opdracht van een grote softwareleverancier onderzocht wat snel groeiende (middelgrote) ondernemingen onderscheidde van anderen. In essentie is het succes van de snelle groeiers eenvoudig samen te vatten:

  1. Willen veranderen: snelle groeiers staren zich niet blind op het efficiënter maken van interne processen. Hoewel het “lean”-zijn voor veel organisaties een noodzaak is geworden, mag het niet het hoofddoel worden van een organisatie. Bedrijven die sterk groeien, hebben de blik niet naar binnen gericht, maar naar buiten. Ze identificeren succesvol nieuwe behoeften en trends en laten zich daarbij graag door anderen inspireren.
  2. Durven veranderen: hoewel er veel organisaties zijn die kansen in de markt zien en willen veranderen, durven veel van deze organisaties het niet aan om risico’s te nemen en te investeren. Als verandering wordt omarmd, vermindert de voorspelbaarheid van de business. Het is immers veel eenvoudiger om controle te houden op een krimpende activiteit dan om zekerheid te krijgen over het rendement van een investering in creativiteit.
  3. Kunnen veranderen: willen en durven is leuk, maar verandering moet ook mogelijk zijn. Opvallend genoeg is voor veel organisaties IT één van de grootste belemmeringen op dit gebied. De snelle groeiers in het onderzoek blijken veel minder belemmerd te worden door IT. Niet (per se) omdat deze bedrijven vanuit een greenfield situatie komen, maar omdat ze anders met IT omgaan. Systemen zijn ingericht op verandering. Het grootste obstakel voor verandering binnen deze organisaties, blijkt het vinden en binden van creatief talent te zijn.

Het succes van deze organisaties blijkt – wat IT betreft – in het geheel niet afhankelijk te zijn van het experimenteren met nieuwe technologische oplossingen. Het succes is vooral het gevolg van het snel gebruiken van standaard IT-oplossingen en bouwstenen (versie 1.1, zeg maar) en een CIO die nauw en actief betrokken is bij de selectie van de juiste oplossingen. Juist door te kiezen voor zoveel mogelijk standaard bouwstenen, is een snelle groeier in staat om snel te schakelen en verandering te faciliteren. Hoewel deze groeiers voorlopen op het vlak van investeringen in sociale-, mobiele-, publieke cloud- en Big Data-oplossingen, is dan ook juist het grote gebruik van private cloudoplossingen de grootste gemene deler waarmee deze groeiers zich van anderen onderscheiden.

Uiteraard zorgt een (private) cloudomgeving alleen voor een sterkere concurrentiepositie als de organisatie ook gebruik weet te maken van de snelheid en wendbaarheid van een cloudomgeving. Slimme bedrijven gebruiken de cloud dan ook niet om kosten te besparen, maar om bijvoorbeeld klanten beter, sneller en/of efficiënter te bedienen. Wat dat betreft zijn er kansen volop voor Nederlandse middelgrote bedrijven, maar je moet ze wel willen, durven en kunnen benutten.

Peter Vermeulen, Directeur Pb7 Research

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in