Home Innovatie & Strategie Win je ‘geconsumeriseerde’ werknemers terug

Win je ‘geconsumeriseerde’ werknemers terug

61

Het verbaast mij wel eens dat er bij consumenten thuis soms meer innovatieve IT-oplossingen te vinden zijn dan in veel bedrijfsomgevingen. Dat is precies de reden dat geconsumeriseerde werknemers en BYOD zulke belangrijke thema’s zijn in de IT, want consumenten verwachten dezelfde functionaliteit die ze in hun privéleven gebruiken. Toch zijn er ontwikkelingen in de zakelijke IT waarmee deze technologiekloof wellicht overbrugd kan worden.

Ik steek het nooit onder stoelen of banken dat ik een groot fan ben van de producten van Apple. Ze bieden gebruiksgemak en technologische innovatie in en mooi vormgegeven behuizing. Wie kan daar nou niet enthousiast over worden? Deze producten overtuigen de consument om moderne technologie te gebruiken op een manier die vrij zeldzaam is bij zakelijke IT-oplossingen. Gelukkig zijn er oplossingen waarmee organisaties die gebruikerservaring kunnen verbeteren.

Office 365
Smartphones en tablets zijn breed geaccepteerde zakelijke middelen, die worden gebruikt als een extensie van de bedrijfsdesktop. Helaas wordt daarbij sterk geleund op consumentenoplossingen, bijvoorbeeld voor cloud-storage of videoconferencing. De reden is eenvoudig: bedrijven bieden vaak geen gebruiksvriendelijke zakelijke alternatieven. In bedrijfsomgevingen wordt gelukkig steeds meer gekozen voor modernere oplossingen, zoals Microsoft Office 365 en Lync, die de traditionele bedrijfssoftware tot een volwaardige cloud-omgeving hebben geëvolueerd. Voor veel organisaties is het een eerste stap om de bedrijfs-IT te moderniseren en mobiel werken te ondersteunen. Toch zijn er duidelijke bottlenecks in dit scenario. Ook al is de netwerkinfrastructuur in Nederland van hoge kwaliteit, het zakelijke gebruik van cloud-applicaties vereist vaak  iets meer dan enkel voorzien in bandbreedte.

Bottlenecks
Een belangrijke bottleneck bij het gebruik van cloud-diensten is de latency, ofwel vertraging, bij het uitwisselen van data met online services. Dit kan desastreuze gevolgen hebben voor de gebruikerservaring. Wie zit immers te wachten op een haperende interface of een videoconferentie waarin de reacties van je gesprekspartner worden verborgen door pixels en wegvallende beeldframes? Om deze problemen het hoofd te bieden zijn oplossingen voor netwerkoptimalisatie sterk in zwang. Appliances die de vertragingen bij het verbinden met online diensten drastisch kunnen verminderen. Een bijkomend voordeel is dat het daarnaast het algehele bandbreedtegebruik kan verlagen.
Een andere belangrijke bottleneck is de snelheid van storage. In de meeste serverruimtes en datacenters zijn traditionele harddisks nog steeds veruit in de meerderheid. Natuurlijk is SSD-technologie sneller, maar het prijsverschil met traditionele harddisks is nog te groot om iets aan die situatie te veranderen. Dat brengt me terug bij Apple, dat sinds vorig jaar computers levert met hybride schijven. Deze harddisks combineren SSD’s met een normale harddisk, met als gevolg een tussenvorm die de snelheidsvoordelen biedt van SSD en de betaalbare prijsstelling van een traditionele harddisk. Nu zullen de meeste consumenten zich niet interesseren in de onderliggende technologie; zij zien vooral dat hun systeem snel reageert. Deze technologie is nu echter ook in opkomst in de zakelijke markt.

Virtuele machines
Flash-opslag wordt steeds meer gebruikt in datacenters als aanvulling op traditionele opslag, en om precies te zijn: voor virtualisatie. Met intelligente technieken is het mogelijk om de actieve processen van individuele virtuele machines in het flashgeheugen te laten draaien, waardoor deze de performance van dedicated servers benaderen. Een slimme techniek die, net als bij netwerkoptimalisatie, de fysieke beperkingen van de gebruikte technologie opheft. Als gevolg wordt bovendien de gebruikerservaring en efficiëntie verbeterd. Dat lijkt mij een uitgelezen kans voor organisaties om hun ‘geconsumeriseerde’ werknemers terug te winnen.

Dirk Olivier is Managing Director Zycko Benelux en is daarnaast actief als zelfstandig interim executive manager met als specialiteit business improvement en route-to-market vraagstukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in