Home Arbeidsmarkt & Onderwijs Wordt de trechter een putje? Of niet?

Wordt de trechter een putje? Of niet?

92

Elke stap vooruit

Je bent jong en alles lijkt mogelijk. Je gaat naar school en droomt ervan dierenarts te worden. Of misschien wel psycholoog. Maar ja, scheikunde blijkt niet je sterkste vak en je ouders hebben je gewaarschuwd ‘psychologie, dat leidt je op tot werkeloosheid’.

HEAO communicatie wordt het. Ook leuk, en je bent er goed in, lekker makkelijk. Dat was keuze één.

Vanaf nu lijken de dominosteentjes te vallen zonder dat je er echt grip op hebt. Laat staan iets aan kunt doen. Bij elk vallend steentje, bij elke keuze sluit je steeds meer uit. Dat is heel normaal, daar is niets mis mee, zolang je het gevoel hebt vooruit te gaan.

En dan?

Na het afronden van je studie ga je aan de slag. Wel een beetje in je eigen vakgebied; wat moet je anders. Je start als binnendienst sales bij een aanbieder van IT oplossingen. Leuke functie, een breed portfolio, en een mooie naam in de markt.

Door de jaren heen doe je MKB, enterprise en global accounts. Nergens onderweg vraag je jezelf af of dit je wel vervult, écht vervult. Je hebt wel wat anders aan je hoofd, zeg. Je specialiseert je – en uiteindelijk ben je P&L verantwoordelijk voor een team bij een vooraanstaande leverancier van IT-oplossingen in een niche-markt.

Het net sluit zich

Je hebt een mooi huis, partner en kinderen. Elk jaar heb je de mogelijkheid meerdere keren op vakantie te gaan. Zakelijk heb je New York tot Milaan bezocht. De kinderen krijgen de onbezorgde jeugd die ze verdienen. Financieel zijn er weinig zorgen. Naast een auto van de zaak, heb je die oldtimer kunnen kopen die je altijd al wilde hebben.

Jarenlang heb je, meestal niet al te bewust, keuzes gemaakt. Gedwongen door omstandigheden, vermeend talent, gemakzucht. Alsmaar vooruit. En met elke keuze kieperde je mogelijkheden overboord. Zonder er serieus bij stil te staan. De trechter wordt steeds smaller. Zolang je vooruitgaat is er genoeg perspectief.

Tot. Ineens. Punt.

Wakker worden in je eigen leven

De meeste mensen maken het een paar keer mee: ineens word je wakker in je eigen leven. Soms gedwongen – je verliest je baan, er gebeurt iets groots in je leven. Maar soms ook zonder directe aanleiding. Je kijkt om je heen en denkt: waar ben ik? Ben ik dit? Is dit wat ik voor mezelf bedacht had toen ik jong was? En: kan ik nog een andere kant op?

De vaart der volkeren

We stuwen elkaar vooruit. De wetenschap moet vooruit, Het bedrijfsleven ook. Stilstand is achteruitgang. We zien dat punt in de verte en daar gaan we naartoe. In de meeste gevallen waren we te jong om echt richting aan ons leven te geven.

Wie vooruit wil blijven gaan, moet ook af en toe naar rechts durven, of naar links. Daar is moed voor nodig, een gezonde dosis zelfkennis en het vermogen jezelf te zijn in een wereld vol verwachtingen en angsten.

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International (www.aces.nl), Executive Search in ICT, en EmployU (www.employu.nl), dé combinatie van online employment en search.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in