We staan aan de vooravond van een angstaanjagende en moeilijke tijd. Microsoft ondersteunt vanaf 8 april Windows XP niet meer. En ja, dat heeft een enorme impact op de wereld. De media beschrijft al maanden het doemscenario van na 8 april. Veel bedrijven en organisaties gebruiken het oude besturingssysteem nog steeds. De Volkskrant waarschuwde laatst dat gemeentes waarschijnlijk niet kunnen voorkomen dat cybercriminelen met onze persoonlijke gegevens aan de haal gaan. Althans, niet de vele gemeentes die nog gewoon gebruik maken van XP. Computerworld heeft zelfs een dossier aangemaakt met de onheilspellende naam XPocalypse. Ik zie het heel, heel somber in.
Wat het allemaal nog veel enger maakt, is dat Microsoft zelfs de niet zo snuggere XP-hacker ongewild helpt met de updates en patches voor het nieuwe besturingssysteem Windows 8. Veel code van Windows XP is namelijk nog steeds aanwezig in latere versie van Windows. Daardoor kan een patch voor Windows 8 in feite een lek dichten dat ook voorkomt in Windows XP, Vista of 7. Het is dus een koud kunstje om die patches te gebruiken voor het vinden van de gaten in het niet meer ondersteunde XP. Zo wordt het wel heel gemakkelijk om systemen die nog steeds gebruikmaken van XP te hacken.
Wat doen bedrijven aan deze situatie? Een migratie van Windows XP naar de nieuwste hardware is een dure grap. Volgens Terapeak struinen kleine organisaties daarom eBay af opzoek naar tweedehands licenties van Windows 7 en voordelige hardware en software die daarop draait. Ook handelaren die tweedehand licenties opkopen, bijvoorbeeld uit failliete bedrijfsboedels, doen goede zaken. Maar de meeste bedrijven moeten met de billen bloot en zullen gewoon de nieuwste Windows 8-versie aanschaffen. Is dit een slechte zaak? Niet per se. De aanschaf van nieuwe hard- en software is niet alleen goed voor Microsoft, maar ook voor resellers, computer-onderhoudsbedrijfjes en mediawinkels. Dit creëert wellicht weer banen, meer vraag naar bedrijfspanden. Deze economische boost is misschien wel net wat de wereld nodig heeft.
Wat betreft timing is Microsoft dus prima bezig. Maar het valt mij wel op dat de webpagina XPocalypse ‘gesponsord’ wordt door datzelfde Microsoft (Windows 8), samen met HP en Intel. Is hier soms een groot commercieel complot gaande? Is het doel niet alleen iedereen de stuipen op het lijf te jagen, maar ook Microsoft de nodige media aandacht te geven? Of gaat het er toch om de economie aan te jagen? We kennen Bill Gates al als een machtig man, maar een besturingsysteem dat de economie stuurt? Zoiets kan je niet verzinnen.
[…] Dit Blog werd voor het eerst gepubliceerd op Blogit […]