Home Innovatie & Strategie Zakelijke apps en de toekomst van bedrijven

Zakelijke apps en de toekomst van bedrijven

63

Een klein land als Nederland kan toch heel groot zijn op het gebied van innovatie. Het Rotterdamse Mendix had vorige week maar liefst 1.500 internationale bezoekers te gast op het jaarlijkse Mendix World om te praten over softwareontwikkeling. De boodschap van CEO Derek Roos? Hij stelt dat elk bedrijf, ongeacht de industrie, een softwarebedrijf moet worden om succesvol te zijn. En dat ben ik volledig met hem eens.

De trend die door Derek Roos wordt geschetst, is tegelijk ook een waarschuwing. Er is zeker een groeiende behoefte aan nieuwe applicaties waarmee bedrijven efficiënter en innovatiever kunnen werken. Deze bedrijven moeten echter wel een belangrijke strategische keuze maken om daar volledig van te profiteren, waarbij ze vaak worden gehinderd door oude denkwijzen over applicatieontwikkeling. De risico’s om de boot te missen zijn groot, want deze keuze bepaalt of een bedrijf in het nieuwe digitale tijdperk juist opbloeit of in hoog tempo irrelevant wordt.

Enterprise apps
Wat is nu precies een ‘app’? De term wordt namelijk vrijwel altijd direct geassocieerd met apps op de smartphone. En als je dan spreekt over zakelijke apps, dan wordt al snel gedacht dat je iedereen zijn werk wil laten doen op een tablet of smartphone. De term heeft echter een veel bredere betekenis. Apps staan voor locatieonafhankelijk werken, zowel via mobiele apparaten als volwaardige werkstations. Ook heeft het te maken met cloud computing, gebruikerservaring en bovenal: keuzevrijheid. Op deze manier is het ineens heel helder hoe bedrijven zakelijke apps moeten zien en gebruiken. Geef werknemers niet een vast werkstation met een vaste set aan ‘zware’ bedrijfsapplicaties, maar geeft ze een enterprise app-store. Geef ze een plek waar ze net als in de app-store op hun smartphone zelf kunnen kiezen welke zakelijke programma’s ze willen gebruiken. En investeer als bedrijf ook in een platform waarmee je snel en flexibel dit soort apps kunt ontwikkelen. Traditionele softwareontwikkeling schiet hier te kort. Geef werknemers visuele tools waarmee zij zelf, in samenwerking met IT, dynamische nieuwe applicaties kunnen ontwikkelen.

Partners
Ik zie een grote toekomst voor applicatieplatformen-as-a-service (aPaaS), waar Mendix een voorbeeld van is. Niet voor niets riep Gartner dit jaar voor het eerst een Magic Quadrant voor aPaaS in het leven. Maar welk platform kies je als bedrijf? Wil je investeren in onafhankelijkheid, waardoor je (uiteindelijk) volledig intern kunt ontwikkelen? Of kies je voor een model waarbij een technologiepartner de leiding neemt, marktkennis toevoegt en de integratie met de bestaande systemen realiseert? Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde. Bedrijven kunnen sneller en tegen lagere kosten applicaties ontwikkelen, waar hun werknemers beter van gaan presteren. Een ding is duidelijk: applicatieontwikkeling moet een centraal onderdeel worden van organisaties. Dat kan alleen slagen met de betrokkenheid en kennis van de werknemers. Het zal nog een forse uitdaging zijn om bedrijven zover te krijgen deze nieuwe denkwijze te omarmen, maar dat deze boodschap op een groot evenement als Mendix World wordt verkondigd, is een belangrijke stap in de juiste richting.

Piet van Vugt, CEO van Pink Elephant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in