Home Ondernemen & Business Ik zeg het nog één keer

Ik zeg het nog één keer

554
dainamics

Reclame! Reclame!

De kracht van herhaling is een vloek en een zegen. Al wordt die zegen gauw vergeten. Bij de kracht van herhaling denk je aan: reclame. Logisch. Reclame betekent letterlijk ‘re’ (weer of opnieuw), ‘clamare’ (schreeuwen). Herhaaldelijk roepen, dat wisten ze op de markten van Rome en Athene al.

En dat weten ze in al mijn apps, mijn cookies en alle trackers die me overal achtervolgen ook. Om me nóg een keer te wijzen op die bikini die ik een keertje bekeek – of waar ik het over had, luister je mee Siri? Of duizend verschillende rijstkokers omdat ik er ooit eentje zocht.

Afijn, dat weten we allemaal. En we hebben er een bloedhekel aan. Vandaar de nieuwe Europese wetten en daar hebben een paar weken geleden van alle apps, sites, en online tools berichtjes van gekregen.

Herhaling maakt populair

De kracht van herhaling zit in zoekmachines. Als je filmpje een miljoen clicks heeft, kom je hoger in de zoekresultaten. Als er herhaaldelijk naar je site verwezen wordt ook. Dus kun je herhaling kopen: likes en friends en links.

Je kunt behoorlijk moedeloos worden van de kracht van herhaling. Het beukt als de golven in de vloed op je gemoed, keer na keer na keer.

De mooie kant van herhaling

De ‘kracht van herhaling’ heeft last van de kracht van herhaling. Want herhaling is ook geweldig. Herhaling is een manier van leren. Door herhaling wordt je schaatsslag beter. Je pianovingers vloeiender. Door herhaling leer je die nieuwe taal. Door herhaling help je je vrienden door een moeilijke tijd. Door herhaling werk je die nieuwe collega in.

Herhaling maakt dingen makkelijker, vertrouwder. Je hoeft niet meer na te denken over hoe je eigenlijk auto rijdt. Je rijdt gewoon. Door herhaling. Je kunt blind door je woonkamer lopen. Herhaling. Je weet wat je lekker vindt. Herhaling.

De oprechte kracht van herhaling

Herhaling is overal en als je het naar je hand kunt zetten, wordt je leven makkelijker, weet je meer, kun je meer en hou je regie op de wereld om je heen. Maar het belangrijkste: herhaling is de kracht achter verandering. En daar zijn we allemaal naar op zoek natuurlijk. Je kunt veel in je leven veranderen door het gewoon te doen. En te blijven doen.

Daarmee is herhaling een drijvende kracht achter innovatie. Het principe van ‘failing up’ bestaat bij de gratie van herhaling. Dat nieuwe idee komt pas van de grond als je er keer op keer op terugkomt. Door functioneel herhalen op te nemen in je innovatiestrategie vergroot je de kans dat die innovaties leiden tot nieuwe mogelijkheden.

Herhaling maakt habits

Daarnaast is herhaling de drijvende kracht achter gewoontes en daarvan weten we dat ze ‘life-changing’ kunnen zijn. Dertig dagen iets doen en de herhaling maakte er een gewoonte van. En nu eet je gezonder. Loop je tijdens de lunch een stukje. Herhalen. Zoveel keren tot je niet eens meer weet dat je het doet.

Ik zeg het nog één keer

Ik denk dat we waakzamer moeten zijn op de herhaling waar we niet voor kiezen. Elke dag dezelfde stemmen. Dezelfde krant. Dezelfde meningen. Dezelfde alles. Die herhaling is kwalijk. Daar komen informatiebubbels van en reclame. Maar je kunt je er tegen weren, met je eigen herhaling.

Ik zal het nog één keertje zeggen: ‘Word de baas over de herhaling in je leven!’ Alles wordt er beter van.

Je snapt, ik heb herhaling ingezet om mijn verhaal er bij je in te rammen. Zet in de comments hoe vaak je denkt dat ik het woord ‘herhaling’ (inclusief deze) gebruik in deze tekst en je maakt kans op een toffe voetbal, dan voetbalt er nog iemand tenminste! Herhaling!

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International www.aces.nl, Executive Search in ICT en Founder van Everyday Heroes. Help mee! https://www.everydayheroes.com/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here