Home Ondernemen & Business Zelfvertrouwen versus Omgevingsvertrouwen

Zelfvertrouwen versus Omgevingsvertrouwen

359

We houden van hetzelfde. Het geeft rust als maandag min of meer een gewone maandag is. En dinsdag min of meer gewoon een dinsdag. Het is vertrouwd. Dat geeft zekerheid. En dat is fijn.

Goedbeschouwd is het vooral het onheilspellende voorgevoel van verandering dat een knoop in je buik legt. Want, eenmaal anders, is dat snel weer gewoon. Je pikt de nieuwe gewoonten op; na twee, drie keer is dat nieuwe systeem ook wel duidelijk en, voilà, daar is het vertrouwde ritme weer. Misschien zijn we beter in het doen, dan in het beleven van verandering.

Voorspelbaarheid

In mijn ogen komt dat doordat we vertrouwen halen uit de dingen om ons heen. Uit onze werkplek en onze vastgelegde loopbaan. Uit onze dichtgetimmerde verzekering. We halen vertrouwen uit de voorspelbaarheid van ons leven, onze dag.

Wat nu als je dat vertrouwen ook dichter bij jezelf kunt vinden: zelfvertrouwen. Dat wanneer alles om je heen verandert, het allemaal toch goed komt. Feit is dat jouw gevoel van veiligheid, zekerheid en vermogen wordt bepaald door het vermogen om jezelf als capabel te zien.

Het komt goed, want jij bent er

Ik wens iedereen nu en volgend jaar een flinke boost in jullie zelfvertrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat je vanuit dat zelfvertrouwen meer kunt doen voor de wereld om je heen. Je hebt minder bevestiging nodig. Je kunt meer geven. Je luistert beter. Je hebt meer aandacht voor wat er echt om je heen gebeurt. Allemaal omdat je minder afhankelijk bent van vertrouwen dat van buitenaf komt.

Zelfvertrouwen is een keuze

Ik hoor je denken: ‘Ja hoor, maar hoe dan?’.

Het is waar, er zijn tientallen cursussen – gedragstherapieprogramma’s, mindfulness, loopbaantrainingen, mentality tests en alternatieve pretpakketten – om je zelfvertrouwen te boosten. Het is niet zo dat we het niet weten, het is gewoon moeilijk om te doen!

Wel, ik denk dat dat laatste niet waar is. Je hoeft geen hoge dunk van jezelf te hebben. Je hoeft jezelf niet te overschatten. Je hoeft niet je ‘daily affirmations’ in de spiegel te roepen. Welnee. Je hoeft je alleen maar te realiseren dat je de meeste veranderingen in je leven aankunt. Zonder al te veel problemen ook*. En je kunt je dat makkelijk realiseren omdat je het al duizend keer deed. Hoe vaak heb je niet met het leven en je werk meegebogen? Hoe veel van wat je nu hebt is puur wil en wilskracht? En hoeveel komt voort uit je vermogen om kansen te zien en te benutten en mee te bewegen met wat er op je afkomt? Je bent steengoed in veranderen. Je doet het al je hele leven.

Maak de wereld mooier met jezelf

Dus. Zelfvertrouwen. Daar wordt de hele wereld mooier van.

Sabine

* Hele korte terzijde: ik heb het natuurlijk niet over ziekten, ongelukken, misdrijven of kampen met psychische problemen; dat zijn bijzondere omstandigheden die hun eigen verhaal hebben.

Sabine de Jong is Managing Partner van ACES International www.aces.nl, Executive Search in ICT en Founder van Everyday Heroes. DOE MEE! https://www.everydayheroes.com/

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in