Home Security Zes tips om niet bedrogen te worden op Valentijnsdag

Zes tips om niet bedrogen te worden op Valentijnsdag

97

Het is dit weekend weer Valentijnsdag, de dag waarop we genieten van de grote, en soms geheime liefde in ons leven. Het laatste waar je dan aan wilt denken is liefdesverdriet. Vergeet echter niet dat Cupido met twee pijlen kan schieten: een voor liefde en een voor haat. Hoe voorkom je dat je hart breekt? Door ervoor te zorgen dat liefde je niet blind maakt.
IT- en beveiligingsprofessionals weten maar al te goed hoe dun de grens is tussen liefde en haat. Zij hebben niet alleen te maken met cybercriminelen en hun slimme methodes om het ‘liefdesnest’ binnen te dringen. Ook hun vertrouwde relaties, bijvoorbeeld met medewerkers of leveranciers, kunnen een bedreiging vormen.
Net zoals echte geliefden, willen cybercriminelen dicht bij je zijn. Ze doen er alles voor om je te kunnen volgen en je geheimen te delen. Open je ogen en voorkom dat de volgende zes ‘foute minnaars’ je veel smart en ellende bezorgen. 

  1. De stalker

Deze foute minnaar installeert stiekem spyware op mobiele apparaten om je te volgen. Zo komt hij of zij ongemerkt alles te weten over je gedrag en gewoonten. Volgens ons onderzoek 2015 State of Mobile Malware Report behoort mobiele spyware tot de top van de meest voorkomende malware. Je gebruikt je mobieltje tegenwoordig overal, zowel bij het werken, sporten of winkelen. Cybercriminelen smullen van alle persoonlijke en bedrijfsinformatie die je hen dankzij de spyware geeft.

  1. De insluiper

Deze foute minnaar gebruikt heel geniepig encryptie om zijn gedrag te maskeren. SSL/TLS-encryptie wordt overal gebruikt om de communicatie naar interne en externe servers te beveiligen. Cybercriminelen gebruiken precies dezelfde methode om beveiligingsmaatregelen te omzeilen. Encryptie maakt het inspecteren van netwerkverkeer namelijk ook onmogelijk.

  1. De gluurder

Deze foute minnaar kijkt over je schouder mee terwijl jij het niet merkt. Zo ziet hij je diepste persoonlijke geheimen, of, in termen van IT-beveiliging: je wachtwoorden. Let er dus op dat je het hem niet gemakkelijk maakt. Dat is geen kwestie van het maken van ‘sterke’ wachtwoorden alleen. “Het grootste probleem met wachtwoorden is niet de sterkte, maar het hergebruik,” stelt IT-consultant Ken Harthun. Maak voor jezelf een handig ezelsbruggetje waarmee je voor elke account unieke wachtwoorden kunt maken zonder dat je deze hoeft op te schrijven.

  1. De vreemdganger

Deze foute minnaar vindt zijn pleziertjes elders en houdt dit geheim. Veel medewerkers gebruiken applicaties in de cloud achter de rug van de IT-manager om. Deze zogenoemde Shadow IT en Shadow Data kan het hart van de beveiliging breken. Volgens het Shadow Data Report van Blue Coats Elastica Cloud Threat Labs, weten IT-organizaties niet dat 26 procent van de bestanden die zijn opgeslagen in de cloud breed gedeeld worden. Dit betekent dat elke medewerker daarbij kan en dat zij soms zelfs opduiken in de zoekresultaten van Google.

  1. De zware jongen

Deze foute minnaar komt uit een ‘fout milieu’. Blue Coat maakte onlangs een ranglijst van de criminele buurten (top level domains, TLDs) op internet aan die het meest geassocieerd worden met verdachte websites. Het aantal TLDs neemt snel toe en zware jongens kunnen zich daardoor steeds gemakkelijker verplaatsen. Veel consumenten en bedrijven weten echter niet welke buurten fout zijn en hoe zij deze moeten vermijden.

  1. De meelifter

Voor deze foute minnaar geldt: ‘als je met iemand trouwt, trouw je ook met zijn of haar hele familie’. Natuurlijk regel je welke medewerkers en derde partijen toegang hebben tot bepaalde delen van de bedrijfssystemen. Je weet echter niet altijd wie er met hen meekomt. Cybercriminelen maken inbreuk op systemen van derden en dringen zo via een indirecte route je leven binnen. Met het Internet of Things openen zich steeds meer van dergelijke routes. De meelifter is al aangetroffen in printers, thermostaten en frisdrankautomaten.

Deze zes foute liefdes vormen zonder meer een groot beveiligingsrisico. Hun bedrog, zoals gegevensdiefstal, kan echter ook je reputatie en relaties onherstelbaar beschadigen. Als je dan eindelijk van je foute minnaar af bent, sta je alleen. En dat is misschien nog wel het ergste, zeker op Valentijnsdag.

Christophe Birkeland, Blue Coat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in