Home Cloud Hoezo heeft cloud computing geen toekomst?

Hoezo heeft cloud computing geen toekomst?

48
HR

‘Cloud computing heeft geen toekomst’, durfden critici een aantal jaar geleden met stelligheid te beweren. Het zou niet betrouwbaar genoeg zijn. Eind maart was ik voor de zevende keer bij de drukbezochte Salesforce World Tour. Volgens mij het bewijs dat cloud computing zeker de toekomst had, en heeft.

Zeven jaar geleden kwamen we bijeen in een klein zaaltje in het Okura Hotel in Amsterdam. Een bescheiden partnerexpo met een handjevol partners, waarvan er overigens nog maar een paar actief zijn. Onze gesprekken gingen vooral over betrouwbaarheid. Hoe betrouwbaar is cloud computing, als software en data niet op een eigen zoemende server onder het bureau staan?  Dat werknemers af en toe het raampje van de kantoorruimte open lieten staan of een back-up vergaten te maken, daar werd niet bij stil gestaan. Overigens – en dat is een ander groot verschil – zeven jaar geleden bestond het begrip cloud nog niet. We spraken toen over OnDemand en ASP, begrippen die nu zijn ingehaald door beter passende termen.

Bestuurders grote bank   
Op dit soort evenementen kwamen vooral systeembeheerders af. De gesprekken gingen over technologie en minder over business. Hoe anders is het tegenwoordig, ik spreek nu voornamelijk met beslissers en veel minder met de echte IT-specialisten. CEO’s, CFO’s, CIO’en CMO’s van grote en minder grote bedrijven laten zich informeren over hoe cloud computing kan helpen de business-doelstellingen van hun bedrijf te ondersteunen. En zo snel is het gegaan! Twee jaar geleden was het nog onmogelijk om bijvoorbeeld het bestuur van een grote bank geïnteresseerd te krijgen, nu kloppen dezelfde personen aan om zich te laten informeren over de oplossingen die wij aanbieden.

Nieuwe economie
Hoe verklaar je dan deze groeiende interesse naar cloud-oplossingen? Eén van de oorzaken is volgens mij, dat veel mensen in de huidige economie niet langer verplicht willen zijn een ingewikkeld product te kopen waar ze jarenlang aan vast zitten. Dit is de tijd van abonnementen, delen en samenwerken. Cloud computing past in deze nieuwe wereld. Sterker nog, de oplossingen die wij  implementeren hebben voor deze nieuwe economie gezorgd.

Marktplaats
Deze nieuwe economie wordt gevoed door de inzet van meer en meer business applicaties, die – al dan niet betaald – beschikbaar zijn op een digitale marktplaats. Door het openstellen van het platform ontstaat de mogelijkheid voor het groeiend ecosysteem van consulting en ISV-partners tot met bieden van maatwerk in de vorm applicaties. Deze applicaties kunnen vervolgens worden aangeboden op een marktplaats, waardoor ook andere organisaties er gebruik van kunnen maken. Een soort AppStore of Google Marketplace voor business-applicaties. Met die zoemende server onder het bureau hadden we dit zeven jaar geleden niet kunnen voorspellen.

Zo terugkijkend ben ik vreselijk trots dat we met CRMWaypoint hebben gekozen voor cloud computing en dat we dagelijks bijdragen aan de groei van het ecosysteem van onze leverancier. Van een kleine vergaderruimte in het Okura, naar twee volle zalen in de Amsterdam RAI. Cloud computing heeft zeker de toekomst.

Ton van der Meer, CEO en oprichter van CRMWaypoint

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here