Home Innovatie & Strategie De brug die de IT delivery gap sluit

De brug die de IT delivery gap sluit

155

In een ideale wereld werkt IT als een trein. Iedereen is blij, je klanten én IT afdeling zijn dol op je en 2017 is nu al jouw jaar. Dan nu de echte situatie. Het tempo van je klanten ligt hoog en ze bijbenen is een uitdaging. Je IT-afdeling is lang niet altijd blij met je, gezien de constante stroom aan opdrachten. De diagnose? Je hebt een IT delivery gap (vandaar die hoofdpijn). Maar niet getreurd. Hoe vervelend ook, de IT delivery gap is geen chronische ziekte. Sterker nog: met de juiste hulpmiddelen is het te genezen. In dit blog vertellen we hoe.

Wat gebeurt er allemaal?!

De IT delivery gap heeft alles te maken met het verschil tussen de verwachte en de daadwerkelijke output van je bedrijf. Klanten hebben verwachtingen, je IT afdeling heeft een bepaalde capaciteit. Komen deze niet overeen, dan ontstaat er een gat. Maar wees niet te hard voor jezelf. De IT delivery gap is een bekend probleem en vroeg of laat krijgt ieder bedrijf ermee te maken. Want hoe je ook je best doet: je hebt lang niet alles onder controle. Externe factoren zoals markttrends, globalisatie en klantvoorkeuren dwingen ons om onze bedrijfsstrategieën continu aan te passen. We moeten snel en 24/7 beschikbaar zijn en tegelijkertijd snelheid maken. Niet zo gek dus, dat veel IT-afdelingen de vraag niet aankunnen.

Beruchte spaghetti code

Een groot deel van het probleem zit ‘m in de manier waarop bedrijven hun informatie gestructureerd hebben. De afgelopen decennia stonden in het teken van zogeheten monolithische back-end systemen, compleet met ERPs (Enterprise Resource Planning), PDMs (Product Development Management) en CRMs (Customer Relationship Management). Er is niets mis met deze systemen. Behalve hun onvermogen om verbinding te maken met andere databronnen en informatie te integreren. Bovendien zijn data-infrastructuren binnen bedrijven vaak het gevolg van vele een-op-een koppelingen. Dit kan tot niets anders leiden dan chaos. Zulke infrastructuren noemen we ook wel “black boxes” of “spaghetti code”. Ze zijn per definitie slecht nieuws, omdat ze alle vormen van groei en innovatie in de weg staan.

De essentials

Genoeg negativiteit. Je weet nu waar je die IT delivery gap opgelopen hebt. Belangrijker is: hoe kom je ervan af? Laten we eens kijken naar een aantal essentiële onderdelen van de oplossing. Wie een toekomstbestendige data infrastructuur wil bouwen (en geloof ons, dat wil je), moet zich concentreren op deze keywords:

  • Hergebruik
  • Flexibiliteit
  • Transparantie
  • Real-time integratie
  • Zichtbaarheid

Maak de switch

Om al deze begrippen door te voeren in je IT-strategie, heb je nog eens drie dingen nodig: gereedschap, een nieuwe kijk op samenwerking en een culturele switch. Het goede nieuws hierbij is dat je je mensen en legacy systemen gewoon kunt houden. Daar is waarschijnlijk niets mis mee. Wat je moet gaan veranderen, is de manier waarop ze samenwerken. Zoek dus naar een manier om al je datastromen te integreren, zodat je informatie kunt hergebruiken, analyseren en delen met de juiste ontvangers.

Een ESB is hiervoor een uitstekende tool. Met ESB software koppel je je systemen, maar op zo’n manier dat ze onafhankelijk van elkaar opereren. Zo stort je interne infrastructuur niet als een kaartenhuis in elkaar als er ergens iets misgaat. Daarnaast kun je APIs inzetten om te communiceren met mensen en apparaten buiten je organisatie. Ook adviseren we je om de manier van afstemmen tussen je IT-specialisten aan te pakken. Maak van je Development en Operations bijvoorbeeld een DevOps-combinatie zodat iedereen nauw samenwerkt aan hetzelfde eindresultaat. En vervang je traditionele watervalmethode met agile sprints. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Doktersadvies

Ons punt is: zorg dat je je altijd en overal kunt aanpassen op veranderingen die je niet onder controle hebt. Hierdoor creëer je een open en flexibele organisatie met een sneller productieproces en samenwerkende teams die minder fouten maken. Als dat geen solide doktersadvies is…

Nu je weet wat je hebt en hoe je ervan af komt, ben je waarschijnlijk benieuwd naar het recept. In de white paper “Go Digital!” vertellen we hoe jij de digitale transformatie van je bedrijf in gang zet. We geven advies over IT-gerelateerde issues, maar ook over de manier om je dichterbij je klanten te brengen. Klik op de knop en krijg ‘m gratis!

Ruben van der Zwan, CEO & Founder van Yenlo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in