Home Ondernemen & Business Zo maak je in 2019 de weg vrij voor zakelijke netwerksuccessen

Zo maak je in 2019 de weg vrij voor zakelijke netwerksuccessen

80
dainamics

Het afgelopen jaar was voor veel bedrijven een uitdagende, en soms turbulente, periode. Door de groeiende digitalisering, de beloften van nieuwe, opkomende technologieën en toenemende cyberdreigingen, moeten organisaties een hoop ballen in de lucht houden. Hoewel ik niet kan beloven dat IT-afdelingen het in 2019 makkelijker krijgen, biedt het komende jaar wel veel kansen. Het zal een kwestie van balanceren worden. Bedrijven die de juiste keuzes maken, zullen daarvan niet alleen dit jaar, maar ook in de toekomst de vruchten plukken. Met bovenstaande in het achterhoofd: wat zijn de belangrijkste netwerktrends voor 2019? En waar moeten bedrijven zich van bewust zijn om groei te stimuleren, maar tegelijkertijd security in stand te houden?

Beveiliging en beheren van het IoT

Volgens Compartitech vindt er gemiddeld iedere 39 seconden een cyberaanval plaats. Cybercrime zal in 2021 6 biljoen dollar per jaar kosten. Naarmate het aantal internet of things-apparaten (IoT) toeneemt, stijgt ook de behoefte bij organisaties om belangrijke bedrijfsdata te beschermen en te beveiligen. Dit betekent dat bedrijven de juiste balans moeten vinden tussen het beveiligen van hun business en het verzamelen van belangrijke informatie en inzichten.

2019 is het jaar dat bedrijven stappen gaan nemen om hun IoT-investeringen te beschermen. En vertrouwelijke bedrijfsdata veilig te stellen. Dit doen ze onder andere door nog meer te investeren in tools waarmee ze IoT-apparaten kunnen beheren en beveiligen. Zo zullen IT-afdelingen bijvoorbeeld grotendeels AI (artificial intelligence) en machine learning inzetten. Verder zal de focus liggen op het segmenteren van applicaties, apparaten en netwerken om de impact van eventuele datalekken te verkleinen.

Automatisering, machine learning en analytics

Tot voor kort waren handelingen rondom het netwerk nog handmatige klussen, die veel tijd van de IT-afdeling in beslag namen. Voor de installatie van nieuwe apps moest de netwerkconfiguratie opnieuw worden ingesteld, wat soms weken duurde. Door gebruik te maken van automatisering worden processen gestroomlijnder, wat betekent dat de IT-afdeling zich kan richten op strategische projecten en taken.

IDC voorspelt dat in 2021 meer dan 25 procent van de netwerkinfrastructuur-diensten autonome, zelfbeherende programma’s bevat. Met automatisering kunnen bedrijven processen en workflows transformeren. Een essentieel onderdeel van netwerkbrede automatisering zijn network fabrics. Ook in 2019 zullen fabrics populair blijven, ter ondersteuning van automatisering en ter vereenvoudiging van netwerkprocessen binnen het datacenter en campusnetwerken. Machine learning-technologieën zullen daarnaast ook op een hoger niveau steeds meer worden toegepast om effectievere analyses te bieden, waardoor netwerkbeheer niet langer een kwestie van gokken zal zijn.

Betere netwerken en betere draadloze diensten

Door de explosieve toename van het aantal IoT-apparaten is de vraag naar meer capaciteit gegroeid. In 2019 ligt de nadruk nog steeds op connectiviteit, en dan met name op draadloze connectiviteit. Dit geldt voor alle apparaten: van laptops tot smartphones, IoT-toepassingen en alles er tussenin. Om aan die vraag naar capaciteit te voldoen, is het belangrijk dat netwerken een inhaalslag maken. Enterprise-organisaties spelen daarop in met de overstap naar 802.11az, beter bekend als wifi 6.

Wifi 6 biedt meer efficiëntie en automatiserings- en programmeermogelijkheden om de netwerkprocessen te stroomlijnen. En hoewel wifi 6 nog in de kinderschoenen staat, zullen in 2019 steeds meer bedrijven inzetten op wifi 6-apparatuur en –oplossingen. Niet alleen om aan de huidige connectiviteitsbehoeften te voldoen, maar ook om in de toekomst nog grotere hoeveelheden data aan te kunnen.

Cloud- en multicloud-omgevingen

Cloud- en multicloud-omgevingen hebben een aanzienlijke impact gehad op het bedrijfsnetwerk, en ook in 2019 blijft dat zo. De wereldwijde cloud computing-markt zal dit jaar zelfs meer dan 200 miljard dollar bedragen. En naarmate bedrijven steeds meer van hun digitale-transformatiedoelen halen, zullen hybride-cloudimplementaties vaker voorkomen.

Om deze hybride-cloudimplementaties te ondersteunen is het zaak dat bedrijven beheer- en zichtbaarheidstools kiezen die in zowel cloud- als on-premise infrastructuren goed functioneren. Idealiter ondersteunen deze oplossingen ook multi-vendoromgevingen om zo de meeste efficiëntie te garanderen.

Maak jouw netwerkvoornemens waar

Er zijn dit jaar dus vele mogelijkheden voor bedrijven om digitalisering te bevorderen. Zo zullen AI, automatisering en machine learning de netwerkprocessen helpen stroomlijnen, en zal wifi 6 een nieuwe generatie connectiviteit introduceren en continu hoge prestaties leveren in verschillende omgevingen. Hoewel 2019 significante vooruitgang zal brengen in digitale transformatie, is het belangrijk dat bedrijven zichzelf een safety-first mentaliteit aanmeten. Alleen dan is het mogelijk IoT-apparaten in het gehele bedrijf te implementeren en ervan te profiteren. We zijn in ieder geval enthousiast over 2019 en benieuwd wat voor kansen en uitdagingen het jaar zal brengen.

John Morrison, Vice President EMEA Sales and Services bij Extreme Networks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here