Home Data & Storage Zo profiteert u straks optimaal van 5G

Zo profiteert u straks optimaal van 5G

111

Er moet nog heel wat water door de Schelde voordat we straks gaan profiteren van het snelle 5G netwerk. Een ding is zeker. 5G gaat er komen en het is zaak dat u daar op voorbereid bent. Wat nu mobiel soms hindernissen geeft, gaat straks een stuk sneller. En belangrijker nog, het nieuwe 5G netwerk geeft u de gelegenheid allerlei nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Met name in onze werkomgeving gaan we het verschil maken met het snelle netwerk. Van het opereren van een patiënt op afstand tot aan machine-onderhoud via video-instructies op een werkbril. Wacht niet langer met de ontwikkeling van uw 5G-toepassingen zodat u vanaf 2020 optimaal profiteert.

50 keer sneller

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik heb nog altijd moeite om een complexe presentatie met veel visuele toeters en bellen te delen met mijn collega’s. Dan maakt het eigenlijk niet uit of ik thuis zit te werken of op de zaak ben. Dan te bedenken dat ons mobiele dataverkeer steeds verder stijgt. Naar verwachting zullen we in 2020 ruim dertig keer meer over het mobiele internet heen jagen dan in 2010. Niet alleen de hoeveelheid, maar ook het type data dat we met elkaar delen, verandert aanzienlijk. Met de opkomst van Internet of Things gaan verkeerslichten, beveiligingscamera’s, auto’s en machines allemaal via het internet communiceren. Zonder menselijke tussenkomst geven sensoren grote hoeveelheden data door. Dat vraagt om meer capaciteit en snelheid. 5G is ongeveer vijftig keer sneller dan het 4G netwerk.

Naar verwachting gaan we dus vooral in onze werkomgeving profiteren van 5G. Derhalve is het zaak dat u zelf ook bedenkt welke nieuwe toepassingen uw bedrijfsprocessen gaan verbeteren. Tal van telecom operatoren zijn al volop aan de slag met het testen, uitvinden en demonstreren van 5G-toepassingen. De vraag is of u daarop moet gaan wachten want veel technologie is al beschikbaar.

AR ideaal met 5G

Zo wordt er veel verwacht van Virtual en Assisted Reality-toepassingen. Door de snelheid van het netwerk kun je immers veel makkelijker videobeelden naar je AR-bril streamen. Waar je nu eerst nog beeldmateriaal moet downloaden, is de video-instructie met 5G direct te streamen. Zo kun je ook eenvoudig live chatten met collega’s via de werkbril. Zij geven je instructies welk onderhoud nodig is op de machine en jij houdt je handen vrij om tegelijkertijd aan de slag te gaan.

Echter, dat 5G nu nog niet beschikbaar is, hoeft u niet te weerhouden om vandaag al aan de slag te gaan met de technologie die nu al voorhanden is. Het is een ideaal moment om te experimenteren met nieuwe toepassingen waarvan u weet dat die straks nog beter gaan functioneren.

Keerzijde

Want helaas zit er ook een keerzijde aan al dit moois. Dat is de veiligheid. Het op orde hebben van een goede databescherming die straks over het 5G netwerk gaat, wordt fundamenteel voor het succes van het nieuwe netwerk. Al bij de start van de ontwikkeling van uw nieuwe digitale product, moet security hoog op de agenda staan. Edge computing kan daarbij helpen. Daarmee kunnen gegevens lokaal geëncrypteerd worden voordat ze überhaupt het bedrijfsnetwerk of de cloud ingaan.

Maar goed, hoe het ook te regelen, het zal niet zonder slag of stoot gaan. Dus begin vandaag al met die nieuwe 5G-toepassing. Dan bent u in 2020 klaar om optimaal voordeel te doen van de snelheid, veiligheid en vooral ongekende mogelijkheden.

Ronald Ravel, Country Manager van Toshiba in de Benelux

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in