Home Innovatie & Strategie Zomerse inspiratie voor mobiliteitsvraagstukken

Zomerse inspiratie voor mobiliteitsvraagstukken

74

In de zomer op het gemiddelde terras zie je meer dan ooit hoe sterk we afhankelijk zijn geworden van smartphones en tablets. Talloze mensen die hun mail bekijken, social media bijhouden en videochatten. Mobiele apparaten zijn een vast onderdeel van ons leven geworden en daarmee wordt de scheidslijn tussen werk en privé steeds kleiner. De vraag is: in hoeverre spelen bedrijven met hun IT in op die behoefte?

De enorme vraag naar mobiele IT-oplossingen heeft logischerwijs ook gevolgen voor organisaties. Zij moeten leren omgaan met trends als Bring Your Own Device en mobiel werken, omdat hun werknemers dit verlangen. Maar het maakt ze ook productiever en stelt ze in staat om buiten de kantoormuren contact te onderhouden met collega’s en klanten. Helaas is de basale ondersteuning van mobiel werken niet genoeg voor een goede gebruikerservaring.

Netwerkoptimalisatie
Anno 2013 verwachten werknemers van hun mobiele bedrijfsapplicaties dezelfde gebruikerservaring als ze gewend zijn van de vele online diensten die ze privé gebruiken. En dat is lang niet altijd het geval. Want hoe zit het met de bedrijfsapplicaties die uw organisatie via internet aanbiedt? Zijn die gebruiksvriendelijk en reageren ze soepel, zowel binnen als buiten de organisatie, en zelfs over een tragere mobiele internetverbinding?
Ik zie dit als een belangrijke groeimarkt in de IT: technologieën voor netwerkoptimalisatie. Die zorgen ervoor dat applicaties op afstand beter presteren, ondanks de vertragingen die onlosmakelijk zijn verbonden met een gedistribueerd netwerk als het internet. Meer netwerkbandbreedte is vaak geen oplossing voor dit soort vertragingen, netwerkoptimalisatie wel. Het is niet voor niets dat organisaties als banken hier veelvuldig gebruik van maken om hun online diensten optimaal te laten presteren.

Videoconferencing en mobiliteit

In verlengde van al die mobiliteit is een andere belangrijke trend de opkomst van videconferencing bij organisaties. Die mobiele werknemers moeten uiteraard wel op een natuurlijke manier met elkaar kunnen overleggen en vergaderen, of ze nu thuis zitten of met hun smartphone of tablet onderweg zijn. We kennen daarvoor al oplossingen als Skype en Apple’s Facetime, maar dit zijn consumentenproducten. Deze gesloten platformen werken niet samen met andere systemen voor videoconferencing en bovendien zorgt de vereiste bandbreedte ervoor dat de videokwaliteit soms te wensen overlaat. Dat levert niet bepaald een prettige gebruikerservaring op. Gelukkig zijn er ook zakelijke oplossingen, die met een combinatie van hardware, software en infrastructuur voor veel meer gebruiksgemak zorgen, maar bovendien voor een stabiele en consistente gebruikerservaring. Ook hier geldt: je kunt als organisatie basale ondersteuning bieden voor mobiel werken, maar uiteindelijk staat en valt het met de kwaliteit en snelheid van je applicaties.

Zonnige inspiratie
Het is bijna een cliché aan het worden, maar mobiliteit is dé basisbehoefte in de hedendaagse IT, zowel zakelijk als privé. Ondanks dat zouden de IT-verantwoordelijken van organisaties op zonnige zomerse dagen toch eens meer om zich heen moeten kijken en zich laten inspireren door wat er allemaal gebeurt op het gebied van mobiliteit. Want in hoeverre ondersteunt hun bedrijf zaken als BYOD en mobiel werken met behoud van een goede gebruikerservaring?

Dirk Olivier is Managing Director Zycko Benelux en is daarnaast actief als zelfstandig interim executive manager met als specialiteit business improvement en route-to-market vraagstukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in