Home Ondernemen & Business ZP’er wil mensvriendelijke software

ZP’er wil mensvriendelijke software

34

Sinds 2011 is er in Nederland sprake van een sterke stijging van het aantal ZP’ers en kleine ondernemers, aldus het Economisch Onderzoeksbureau van de ING. Anno 2012 zijn er ruim 1,1 miljoen van deze ondernemers in ons land actief. Door de economische omstandigheden en de digitalisering is er een sterke behoefte aan real-time informatie, die deze groep ondernemers een actueel overzicht geeft van hun bedrijfsontwikkelingen.

ZP’ers wijken vaak uit naar bestaande administratiesoftware van gevestigde leveranciers, maar die worden gekenmerkt door een overdaad aan functionaliteiten en een laag gebruiksgemak. ZP’ers hebben echter behoefte aan eenvoudige betaalbare administratiesoftware met een mooie en overzichtelijke lay-out. Dergelijke pakketten hoeven ze niet meer uitsluitend van grote softwarereuzen af te nemen. Dat komt, omdat er een steeds ruimere keuze is aan online administratiesoftware. Vaak is deze administratiesoftware mensvriendelijk, omdat bij de softwareontwikkeling rekening is gehouden met de wensen en eisen van gebruikers.

Degelijke software moet ontwikkeld worden, met als doel administratieve handelingen zo eenvoudig mogelijk te houden. Dat kan het beste door online software te ontwikkelen met behulp van Agile technieken, een effectieve manier om goedwerkende software te op te leveren die aansluit bij de wensen van de gebruikers. Dit komt omdat er wordt ontwikkeld in korte iteraties , waarbij na elke iteratie nieuwe functionaliteiten naar productie gaan. Hierdoor krijgt je  razendsnel feedback van de markt, door de echte eindgebruikers.
Aan de hand van de feedback kan tijdig bepaald worden of de juiste weg is ingeslagen of dat er bijgestuurd moet worden. Het resultaat is een administratiesysteem dat past in deze tijd. Een tijd waar bedrijven zoals Apple en Google de standaard bepalen voor wat gebruikers mogen verwachten: hoge kwaliteit en gebruiksvriendelijke software.

De feedback en ideeën van gebruikers, die bijvoorbeeld kunnen worden verzameld via een open forum, zijn van groot belang om permanent goed werkende software te leveren. Een goede online softwareleverancier organiseert regelmatig gebruikerstests, om het product beter af te kunnen stemmen op de wensen van gebruikers. Door een nauwere band met de eindgebruiker te creëren ontwikkelt de leverancier de juiste en gebruiksvriendelijke functionaliteiten waar gebruikers behoefte aan hebben. De gebruiker hoeft hierdoor niet meer naar een cursus online boekhouden.

Een op Agile ontwikkeld (administratie)systeem is een systeem waar eindgebruikers blij en verrast van worden. Een systeem waarvoor je niet op cursus hoeft en eenvoudig in gebruik is. Je houdt als ondernemer tijd over om zaken te doen. Geld moet rollen, maar wel liefst richting de ZP’er.

Michael Franken is directeur van Zilverline en ontwikkelaar van het online administratiesysteem Freemle.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here