Goedemorgen Nederland!
Nederland gaat naar de stembus vandaag, en natuurlijk zijn er velen die eerst deze kolom lezen voor een vakkundig advies 😉
Als je nu nog een advies nodig hebt ben je waarschijnlijk een ‘zwevende kiezer’. Dat is een categorie waar ik heel eerlijk gezegd niet zo veel mee op heb. Zal ik uitleggen. Lees de programma’s van alle partijen, pluis de vergelijkingssites en krantenartikelen na, en je ziet wat partijen willen. Maar daar heb je niets aan, want alle partijen willen goed onderwijs, goede gezondheidszorg, geen armoede enzovoort. Het werkelijke verschil is hoe die partijen hun doel wil bereiken. Voorbeeld: D66 wil beter onderwijs door er meer geld in te pompen, de VVD wil beter onderwijs door het geld dat er al in gepompt wordt effectiever te besteden. Twee dezelfde doelen, twee totaal verschillende benaderingen.
Gooi dus alle overzichten en stemwijzers maar in de prullenmand, en volg mij…
Probeer eens voor jezelf alle politieke denkrichtingen op een rijtje te krijgen. We zien dan socialisten, liberalen, christen-democraten, en een ‘buitencategorie’ zoals PVV en PvdD. Als je hierin duikt zie je dat er een groot verschil is tussen de wijze waarom bijvoorbeeld socialisten en liberalen hun plannen willen financieren. Het verschil is veel groter dan het in eerste instantie lijkt.
Uiteraard voelt iedereen zich van nature aangetrokken tot een van deze richtingen. Ik kan me daarom heel goed voorstellen dat iemand kan zweven tussen SP en PvdA. Maar hebben zwevers tussen PvdA en VVD de verschillen wel helemaal helder op het netvlies? Je moet niets van me, maar het lijkt me verstandig voor een denkrichting te kiezen die de huidige problemen oplost op een wijze die met jouw ideeën overeenkomt.
Het kan echter voorkomen, dat je twijfelt over de wijze waarop we de problemen moeten oplossen. Je twijfelt dan eigenlijk tussen christen-democratie, socialisme, liberalisme en noem alle -ismen die er zijn maar op. Tja, als je dat vandaag nog moet beslissen is de tijdsdruk wel erg hoog.
Laat je niet verblinden door het ‘prettige voorkomen’ van een lijsttrekker. De media zijn uit op lekkere televisie/radio met goede kijk- en luistercijfers. Wat een bagger is er de afgelopen weken over ons uitgestort. Zo heb ik het niet langer dan drie minuten kunnen opbrengen om naar het ‘gesprek’ tussen Mark Rutte en Theo Maassen te kijken. Maassen is als cabarettier gewend om alleen aan het woord te zijn, en dat werd pijnlijk duidelijk. Luisteren naar zijn gesprekspartner bleek geen echt talent van Maassen te zijn. Ik heb het toestel uitgezet.
Tenslotte deel ik graag met de zwevende kiezer nog het volgende: pas als een partij 76 zetels of meer heeft kunnen de meeste beloftes waargemaakt worden. Maar dat is een utopie, want de grootste partij zal niet meer dan zo’n 34 zetels behalen. Alle partijen zijn dus veroordeeld tot het vormen van een coalitie, en dus zijn ze veroordeeld tot het inleveren van een aantal verkiezingsbeloften. Als je dat nu maar in het achterhoofd houdt dan ben je later ook niet teleurgesteld in de resultaten.
Ik wens je wijsheid straks bij het kiezen!
Ton Serné, Serné Channel Marketing