
De afgelopen jaren is er duidelijk de klad gekomen in het uurtje-factuurtje model. Grote dienstverleners zagen een fors deel van hun omzet verdampen, terwijl het sterk gegroeide leger ZZP’ers steeds minder brood met steeds meer monden moest gaan delen. Nu we eindelijk met één teen op de bodem van de IT-dienstenmarkt staan (nog even goed de voeten neerzetten!), is het interessant om vooruit te kijken naar de vraagontwikkeling. Zullen organisaties eerst bij detacheerders of juist bij ZZP’ers aan de deur kloppen?
Pb7 heeft in de afgelopen twee jaar de vraagontwikkeling naar detachering en ZZP’ers op de voet gevolgd. Hoewel het steeds eenvoudiger is geworden om als IT’er als zelfstandige aan de slag te gaan, blijkt dat niet per se iedere organisatie daarop te zitten wachten. Beide vormen van flexibele arbeid waren eenvoudige slachtoffers van de noodzaak om te besparen op de IT-uitgaven bij vooral grote bedrijven. Terwijl de vraag binnen het MKB vaak nog redelijk op peil bleef, waren het vooral grote organisaties die de inhuur van professionals jaar op jaar terugdrongen. Nu het economische tij langzaam keert, en de IT-budgetten zelfs bij grote bedrijven weer wat omhoog gaan, is het de vraag wie ervan weet te profiteren.
Minder inhuur
In diverse rondvragen van Pb7 gedurende dit jaar, wordt duidelijk dat de IT-uitgaven in 2013 stabiliseren en zelfs een voorzichtige opgaande trend laten zien, die doorzet in 2014. Nederlandse organisaties investeren daarbij vooral in technologie en veel minder in mensen. Als wel in diensten wordt geïnvesteerd, gaat het vooral om managed services en projecten, ook weer in training en support, en het komende jaar ook weer meer in advies. Er wordt echter maar heel beperkt in eigen IT-personeel geïnvesteerd en inhuur blijft in 2014 naar verwachting verder krimpen! Waar 21% van de ondervraagde organisaties (minimaal 50 werknemers) in de laatste meting (oktober 2013) aangaf in 2014 meer aan detachering uit te geven dan in 2013, zei 30% minder aan detachering uit te gaan geven. Voor ZZP-inhuur gaat het respectievelijk om 25% en 32%. Met andere woorden: het enige wat de inhuurmarkt echt kan redden, is een stevig oplopend tekort op de arbeidsmarkt. Hoewel dat een reël scenario is, moeten we toch erkennen dat de afnemer niet overtuigd is van de toegevoegde waarde van het inhuurmodel en steeds vaker bij voorkeur IT-diensten op een andere wijze afneemt.
Er speelt echter meer. Bedrijven met 50-500 medewerkers zijn net zo negatief over het inzetten van detachering in 2014 als bedrijven met meer dan 500 medewerkers. Er ontstaat echter een voorzichtige positieve tendens over het inhuren van ZZP’ers: er zijn meer bedrijven die verwachten meer ZZP’ers in te huren dan bedrijven die minder ZZP’ers denken te gaan inhuren. Bij grote organisaties staat de ZZP-inhuur juist extra onder druk: slechts 22% denkt meer in te huren tegenover maar liefst 40% die minder ZZP’ers verwachten in te huren. Het gevolg is, dat ondanks de negatieve inhuurtendens, detachering bij grote bedrijven weer aandeel wint ten opzichte van ZZP’ers en ZZP-brokers.
Deze onderzoeksresultaten leiden tot twee conclusies:
– ZZP’ers die moeite hebben om aan de bak te komen, dienen de aandacht vooral op middelgrote organisaties te richten. Vergeet echter niet dat ook bij deze bedrijven, misschien wel juist bij deze bedrijven, goede, up-to-date kennis en vaardigheden worden verwacht.
– IT-dienstverleners die deels afhankelijk zijn van detachering dienen door te gaan met hervormen en zullen groei moeten realiseren met projecten en managed services met een duidelijke toegevoegde waarde. Zelfs voor advisering neemt de ruimte weer wat toe. Detacheerders die zich denken te kunnen ontspannen nu de IT-budgetten weer groeien, dreigen bedrogen uit te komen.
Peter Vermeulen is Directeur/Eigenaar van ICT onderzoeksbureau Pb7 Research